Hoppa till huvudinnehåll

Dystopibingo i The Maze Runner

Teresa (Kaya Scodelario) och Thomas (Dylan O'Brien) i filmen The Maze Runner.
Teresa (Kaya Scodelario) och Thomas (Dylan O'Brien) funderar över sin situation i labyrinten. Teresa (Kaya Scodelario) och Thomas (Dylan O'Brien) i filmen The Maze Runner. Bild: TM and © 2013 Twentieth Century Fox Film Corporation.   the maze runner

Anka gick och kollade filmen The Maze Runner och passade samtidigt på att spela dystopibingo. Hur många bingorader tror du det blev?

Än en gång dyker det upp ett dystopiskt ungdomsdrama på bioduken, och jag jublar. Precis som med succéfilmerna The Hunger Games och Divergent finns också The Maze Runner som bok, och den är skriven av James Dashner. Jag tänkte: dystopi som dystopi, och gick och såg filmen med bingobrickan framför mig, säker på att pricka in alla rätt. Visst blev det bingo, men inte alls så många som jag hade förväntat mig.

Det blev en bingorad i The Maze Runner-bingot.
Det blev en bingorad i The Maze Runner-bingot. Bild: Twentieth Century Fox Film Corporation the maze runner

Några av påståendena som du ser på bingobrickan är lite vaga när det kommer till The Maze Runner. Det var helt enkelt svårt att veta om det var bingo eller inte. Visst kan jag skönja lite kärlek mellan hjältarna, men någon regelrätt kärleksaffär? Njaa ... det skulle vara i film två i så fall. Skådespelarna ska föreställa barn, och de flesta (men inte alla) ser också ut att vara det, så ingen bingo där heller. Och är det verkligen en tävling på liv och död? I princip ja, men ändå inte ...

Handlingen

Thomas (Dylan O'Brien) vaknar upp i en bur som rör sig uppåt i hög fart. När den väl stannar öppnas taket och han möts av ett gäng pojkar som välkomnar honom till sitt hem, en glänta i en labyrint. Thomas minns inte vem han är, eller vad han heter. Namnet ska ändå komma tillbaka efter en stund, för så har det varit för alla andra som kommit dit. Killarna är indelade i olika yrkesgrupper, och var och en gör sina uppgifter och följer reglerna. Så kallade springare beger sig varje dag in i labyrinten för att försöka hitta en väg ut. Det är inte det enklaste, för varje natt byter labyrinten form. Thomas vill bli en springare, men det kräver en hel del av honom om det ska ske. Efter en tid dyker också en flicka upp i buren (det har inte hänt förr) och konstiga saker börjar hända. De kanske närmar sig en lösning på problemet?

Spänningen ligger i luften

Emellanåt är filmen grymt spännande, och den är absolut inget för den klaustrofobiskt lagde. Jag fick lite tungt att andas emellanåt, när väggarna kom närmare och närmare och min puls höjdes rejält i vissa scener. Det bullrande ljudet från labyrinten gör också sitt. Det känns verkligen som en omöjlig situation för pojkarna. De är fast. De kommer aldrig att komma ut. (Gulp!)

En grej som stör mig

Det tar väldigt lång tid innan det dyker upp en tjej i filmen. Det förklaras heller aldrig varför det inte finns några tjejer där de befinner sig. Det här irriterar mig något enormt. När en tjej väl kommer in i handlingen (då har säkert halva filmen redan gått) så kommer det ändå ingen förklaring. Pojkarna är förvånade och tittar på henne som på en utomjording, och när hon blir rädd och kastar saker på dem undrar de om flickor alltid är "så där". Det här känns väldigt töntigt. Och var är min förklaring? Varför inga tjejer? Kanske jag måste läsa boken för det.

Killarna i filmen The Maze Runner hittar en flicka i en bur.
En tjej dyker upp i buren. Men varför är hon den första? Killarna i filmen The Maze Runner hittar en flicka i en bur. Bild: TM and © 2013 Twentieth Century Fox Film Corporation.   the maze runner

Var den bra då?

Jag trodde The Maze Runner skulle vara som vilket dystopiskt ungdomsdrama som helst (tänk The Hunger Games och Divergent) men där hade jag nog lite fel. Emellanåt känns filmen nästan som en skräckfilm, fast visst finns det en del sci-fi element med också. Vi får bara glimtar av världen utanför, den som gått ett bistert öde till möte. Eller har det ens gått dåligt för världen? Vi vet inte riktigt, för vi blir kanske förda bakom ljuset. I The Maze Runner vet tittaren precis lika lite som pojkarna inne i labyrinten, och det gillar jag. Filmen avslutas med en riktig cliffhanger, och åtminstone jag känner att jag vill se nästa film, för jag vill ha svar.

Filmen får tre starka dystopier av fem.