Hoppa till huvudinnehåll

”Företagens resultat görs med hjälp av nedskärningar”

Slantar och räkningar.
Slantar och räkningar. Bild: Yle räkningar

Exportindustrin mår bättre, Nokias resultat är extremt bra men resultaten görs på personalens bekostnad. Så tolkar sparekonomen Martin Paasi kvartalssiffrorna för årets tredje kvartal.

Martin Paasi är sparekonom på banken Nordnet och har följt med resultaten för årets tredje kvartal, som presenterades under torsdagen.

Paasi tycker att Nokias resultat skiljer sig ur mängden.

- Nokias resultat är extremt bra. I efterhand kan man konstatera att det var en väldigt bra sak att man i grevens tid sålde ut Nokias mobiler till Microsoft. I den affären säkrade Nokia, förutom en massa pengar, också ett lån som Microsoft inte visste vad de skulle göra med. Sedan använde Nokia lånet för att köpa ut Siemens från Nokia Siemens Networks. Nu med facit i hand ser det ju bra ut, säger Paasi.

Kan man dra några mer långtgående slutsatser om hur det ser ut för exportindustrin, som det har gått sämre för tidigare?

- Exportindustrin mår bättre än den del av businessen som ska fungera på hemmamarknaden. Det hänger ihop med två saker. Det ena är att euron har blivit svagare, vilket hjälper exportörerna. Det andra är att det går betydligt bättre på alla andra ställen än i Europa. De exportbolag som exporterar till länder utanför Europa har en lite bättre sits.

I vilken utsträckning görs resultaten nu med hjälp av nedskärningar?

- Av de 15 bolag som har rapporterat så här långt, har faktiskt Nokia, Kone och Huhtamäki både tilltagande omsättning och resultat. De övriga bolagen har en sjunkande omsättning och motsvarande resultat som i fjol. Det är ett tecken på att resultaten i dag görs med hjälp av nedskärningar.

Hur oroväckande är det här?

- Jag tycker att det är mycket oroväckande. I storstadsregionen har långtidsarbetslösheten stigit med hela 50 procent. På nationell nivå har den stigit med 20 procent. Alla som har upplevt långtidsarbetslöshet vill inte uppleva den en gång till. Det har framför allt att göra med att det tär på personen väldigt mycket och det kan bli väldigt svårt att komma tillbaka i arbetslivet igen, säger Paasi.

Läs också:

Ljusare för Neste och Fortum

Brakförlust för Nokia - men affärerna går bra

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes