Hoppa till huvudinnehåll

Gayungdomar samlas i Jeppis

Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014.
Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014. Bild: EPA/MATEJ DIVIZNA homosexuella,pride

Föreningen Regnbågsankan drar igång en grupp för HBTIQ-ungdomar i Jakobstad, första träffen är 23.10.


Minerva Ekrelius, som är en av grundarna till gruppen, säger att det är viktigt för unga i en minoritet att träffas och känna gemenskap och samhörighet. För ungdomar är det också särskilt viktigt att få träffa andra HBTIQ-personer, andra likasinnade.

- Vi kommer att diskutera ämnen som deltagarna är intresserade av, vi utgår från deras egna behov. I början kommer vi nog mest att försöka lära känna varandra, säger Minerva.

Pilotträffen för gruppen ordnas 23.10 på Musikcafé After Eight i Jakobstad. Även om man satt en övre åldersgräns på 18 år menar Minerva att äldre personer också är välkomna, men att de då kan räkna med att samtalsämnen utgår från en yngre deltagargrupp.

Gay-Jeppis

I somras ordnades det en Prideparad för första gången i Jakobstads historia. I samband med den ordnades också en ungdomsträff. Träffen var välbesökt och tyder på att en ungdomsgrupp för HBTIQ-ungdomar behövs.

Jakobstad känns som en föregångare i Svenskfinland när det kommer till gaykultur och -evenemang, i alla fall under 2014 har regnbågstemat känts närvarande när staden nämns.

- Jeppis Pride blev en väldigt stor grej och det blev mycket diskussion kring det. Det kom mycket motreaktioner och då är det naturligt att folk starkare vill visa sitt stöd, säger Minerva.

Du hittar evenemanget på Facebook.

HBTIQ står för homosexuell, bisexuell, transperson, interkönad och queer.

Nyligen publicerat - X3M