Hoppa till huvudinnehåll

Rheborg och Gustafsson är tillbaka

Johan Rheborg gör en fin skådespelarinsats som Morran. Här är han klädd i rosa klänning.
Johan Rheborg gör en fin skådespelarinsats i Morran och Tobias. Johan Rheborg gör en fin skådespelarinsats som Morran. Här är han klädd i rosa klänning. Bild: SVT morran och tobias

Äntligen får vi se Johan Rheborg och Robert Gustafsson i en humorserie igen. Serien heter Morran och Tobias, och handlar om två personer som halkat lite snett i samhället. Morran och Tobias dök först upp i sketcher i humorprogrammet Svensk humor som sändes i SVT under hösten 2013. Nu har de fått en helt egen show, och de två första avsnitten kan redan ses på nätet.

I Morran och Tobias får vi följa med Morran (Johan Rheborg) och hennes son Tobias (Robert Gustafsson) när de hankar sig fram i livet. Morran för det mesta så där naivt positiv, och Tobias allt som oftast lite butter.

Allt börjar med att Morran och Tobias flyttar tillbaka till sitt gamla hem, som är ett riktigt sunkigt hus vid landsvägen. Huset har blivit uppköpt av kommunen eftersom de ska bygga ett ungdomshem där. Planerna har ändå blivit uppskjutna eftersom en granne klagat, och därför får Morran och Tobias hyra huset i en månad. De har också fått pengar från kommunen, eftersom de sålt en liten del av tomten till dem. Nu borde de spara pengarna för att hålla sig flytande, men Tobias gillar att nätshoppa ...

Jag kollade igenom de två avsnitt som nu finns på SVT, och kom på mig själv med att riktigt sitta och mysa, bara för att jag får se de här två killarna i ett humorprogram igen. Flera av mina favorithumorserier och -filmer har blivit gjorda av dem, bland annat Nile City 105,6, Vilse i min egen trädgård och Torsk på Tallin, och man bara liksom VET att det de gör kommer att vara bra. Här under ser du (tyvärr i dålig kvalitet) en fenomenal del i sketchserien Vilse i min egen trädgård.Hur är det med den nya serien då? Tyvärr, är det här inte så bra som jag trodde det skulle vara. Jag skrattar ungefär en gång per avsnitt (de är cirka tio minuter långa) men fascineras desto mer av Johans skådespeleri. Han ÄR verkligen Morran. Jag tycker synd om henne samtidigt som jag skrattar lite grann, och får lite dåligt samvete. Tobias är nästan för elak, så honom tycker jag inte alls synd om. Fastän Morran och Tobias oftast är mer sorgliga än roliga kommer jag nog att fortsätta titta. Det är ju ändå Rheborg och Gustafsson liksom.

Vad tycker du om serien? Kolla här!