Hoppa till huvudinnehåll

Så här lyssnar du på poddar

Kollage av Svenska Yles poddar
Kollage av Svenska Yles poddar Bild: Yle / KO-podden Eva Lingon poddradio,poddsändning,Svenska Yle,Yle Arenan,poddar

Vad är en podd? Hur lyssnar jag, hur laddar jag ner den och hur prenumererar jag? Här besvarar vi dina frågor om poddlyssnande.

Vad?

En podd, poddsändning eller podcast är ett är ett program som du kan ladda ner och lyssna på när du vill. Man kan också prenumerera på poddsändningar så att de senaste avsnitten automatisk laddas ner för lyssning då det är tillgängliga.

Vissa poddar är helt unika innehåll, och andra har sänts i radio, eller är musikfria versioner av radioprogram.

Hur?

Enskilda avsnitt går att lyssna på Arenan helt som vilka program som helst. Man kan göra det antingen via Arenan-appen eller via länkarna ovan.

Man kan också prenumerera på poddar. Detta är det vanligaste sättet att ta del av dem. Då behövs en app för poddar i din mobil. De flesta mobiler har färdigt inbyggda appar för ändamålet. Det finns också flertalet tredje parts alternativ att välja emellan i de olika applikationsbutikerna.

Då du laddat ned och öppnat din app leta då reda på den podd du vill lyssna på och klicka på Prenumerera/Subscribe.

Man kan också surfa till vår poddsida med mobilen, och klicka på “Podcast”-knappen.

Appen listar sedan tillgängliga avsnitt. Och nya avsnitt på serier du prenumererar på laddas ner automatiskt. Det kan löna sig att kolla inställningarna för att radera gamla avsnitt, så att telefonens minne inte fylls i onödan.

Ofta frågat

Varför ser jag bara en massa kod?
Det beror på att du saknar en app eller ett program för att prenumerera på poddar. Installera först ett sådant så förstås koden.

Vad är en podd alltså egentligen?
En podd är en ljud- eller videofil som man kan ladda ner och lyssna på via nätet när man vill. En podd är också ett automatiskt flöde av program man kan prenumerera på, så att det senaste avsnittet automatiskt laddas ner på ens apparat.

Fler frågor?
Har du fler frågor om Svenska Yles poddar kan du ställa dem i kommentarsfältet nedan eller mejla justnu@yle.fi.