Hoppa till huvudinnehåll

Stora överskridningar inom social- och hälsovården

Läkare och patient
Specialsjukvården i Pargas behöver 1,8 miljoner mer jämfört med i år Läkare och patient Bild: YLE åldringsvård

Social- och hälsovården i Pargas överskrider i år budgeten med 700 000 euro. Budgeten för 2015 ser ut att spricka med 1,6 miljoner. Största boven är specialsjukvården.

merja fredriksson
Merja Fredriksson, social- och hälsovårdsnämndens ordförande. merja fredriksson Bild: YLE/Maud Stolpe merja fredriksson
De ekonomiska utsikterna för Pargas stad har försämrats avsevärt. På grund av statsandelsreformen kommer statsandelarna att minska och staden kan förlora närmare 4 miljoner euro per år när reformens effekter slår fullt ut.

Det ekonomiskt pressade läget syns också inom social- och hälsovården i staden. På social- och hälsovårdsnämndens möte tidigare i veckan stod det klart att överskridningar är att vänta.

- Redan i år har vi överskridigt budgeten med 700 000 euro. När vi med uppgifter för i år försöker få ihop nästa års budget så ser vi att specialsjukvården behöver 1,8 miljoner mer jämfört med i år, säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Merja Fredriksson.

Enligt Fredriksson har de flesta avdelningar hållit sig till budgetens ramar men inom specialsjukvården har utgifterna skenat iväg. Det betyder att social- och hälsovården ser ut att överskrida budgetförslaget för 2015 med nästan 1,6 miljoner euro. Det kommer att få konsekvenser för verksamheten.

- Det är så mycket pengar att jag inte vet hur staden ska få ihop den totala budgeten. Det handlar om så mycket pengar att det skulle förutsätta att vi drar in någon verksamhet helt och hållet, säger Fredriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland