Hoppa till huvudinnehåll

Vad är det som gör en tavla värdefull?

närbild av en oljemålning i guldram
närbild av en oljemålning i guldram Bild: YLE/ Hedda Jakobsson gammalt och antikt

Blir en konstnär populär och eftertraktad om tavlorna har varit utställda på kända gallerier? Vad är det som påverkar priset på en tavla? Hur stor betydelse har det vad konstkritiker säger och hur värderar museifolk de tavlor de köper in eller får i donation? I Experttimmen på torsdag (23.10) funderar vi på vilka faktorer som gör en konstnär populär eller en tavla värdefull.

Det är med tavlor som med kläder, mode och trender avgör vad som är populärt och går åt.

Laura Lotta Andersson som är t.f. museichef i Hangö nämner bland andra engelsmannen Damien Hirst. Hans mest kända konstverk ”For the love of God” är en dödsskalle täckt av tusentals diamanter och kristaller. Kraniet och många andra av brittens konstverk är i första hand skapade för att provocera, men har också gjort honom både berömd och rik.

- Det ligger förstås också en del marknadsföring bakom det hela, säger Andersson.

För gamla tavlor gäller bland annat teknik och utbud. Också här ska konsten väcka känslor.

t.f. museichef Laura Lotta Andersson i Hangö värderar en tavla av Carl-Gustaf Lililus
En tavla av hangökonstnären Carl-Gustaf Lilius. Han hör till de konstnärer som blivit mer känd och erkänd utanför sin hemstad t.f. museichef Laura Lotta Andersson i Hangö värderar en tavla av Carl-Gustaf Lililus Bild: YLE/ Tiina Grönroos t.f. museichef laura lotta andersson

- Impressionisterna har varit populära eftersom de tilltalar dagens människor medan till exempel konst från 1700- talet och början av 1800-talet inte väcker några större känslor hos folk idag. Därför talas det inte heller så mycket om de här konstverken.

Men som sagt, det är med konst som med kläder, Laura Lotta Andersson tror att 1700-talet är på kommande igen.

- Det är också väldigt avgörande vad konstkritiker säger och vad gallerierna ställer ut.

Edvard Munch lockar och fascinerar

På Didrichsens konstmuseum i Helsingfors pågår en utställning med tavlor målade av den norska konstnären Edvard Munch. Museiintendent Maria Didrichsen säger att värdet och medvetandet är av den kalibern att många idag jämställer Munch med Pablo Picasso.

- Det kan hända att de här verken tilltalar oss eftersom Munch var en mästare i att förmedla känslor. Kanske vi kan känna igen oss själva, speciellt om vi har haft svåra stunder, säger Maria Ddrichsen.

Museidirektör Stein Olav Henrichsen från Norge säger att Edvard Munch är en konstnär som kommunicerar med alla åldrar och kulturer.

Detalj ur Livets dans
Detalj ur Livets dans Bild: Yle/Åsa Thoden edvard munch

- Munch tar upp universella problem såsom kärlek, sjukdom, melankoli, det vill säga något som alla upplever.

Stor spridning eller lokalt

Den geografiska spridningen spelar en stor roll. Ju fler som har sett eller känner till ett konstverk desto bättre uppskattas det. T.f. museichef Laura Lotta Andersson nämner da Vincis verk Mona Lisa. Man kan se porträttet överallt och nästan hos vem som helst i form av affischer, t-skjortor, souvenirprylar med mera. Också andra konstnärer har gjort konst av Mona Lisa.

Många konstnärer eller verk är mest kända i sin egen region. Där kan en tavla värderas betydligt högre än på andra håll.

- För mig är det viktigt att konst väcker känslor. Det kan vara trevliga känslor, men också mindre trevliga, säger Andersson.

t.f. museichef Laura Lotta Andersson i Hangö värderar en tavla
I Hangö stadshus finns bland annat en tavla målad av en holländsk konstnär. Tavlan i sig är inte speciellt värdefull, värdet ligger i vem som har donerat tavlan. t.f. museichef Laura Lotta Andersson i Hangö värderar en tavla Bild: YLE/ Tiina Grönroos t.f.museichef laura lotta andersson

- För oss (Hangö museum) som kulturhistoriskt museum är det viktigare att vi har tillräckligt med uppgifter om en tavla. Vi fick till exempel en liten tavla i donation. Tavlan i sig är inte speciellt värdefull, men bakom tavlan står det att den är ett tack för en vistelse i Hangö under badhustiden. Den texten höjer tavlans värde i våra ögon, säger t.f. museichef Laura Lotta Andersson.


Mera hur man värderar tavlor och konstnärer i Experttimmen på torsdag (23.10) kl 19.30. I studion sitter Bernt Morelius och han besvarar lyssnarfrågor om allt som gäller gammalt och antikt. Tavlor kan han däremot inte värdera i direktsändning. Ring 0600-11 12 13. Telefonslussen öppnar redan kl 19.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje