Hoppa till huvudinnehåll

”Andra stadiets utbildning har piskats blodig”

Gymnasieelever
Gymnasieelever Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa gymnasium

Orimligt att prata om ungdomsgarantier samtidigt som världens bästa utbildning för andra stadiet skärs ner till ingenting, säger studievägledare Jonas Ehrman på resurscentret Föregångarna.

Jonas Ehrman, studievägledare på resurscentret Förebyggarna
Jonas Ehrman Jonas Ehrman, studievägledare på resurscentret Förebyggarna Bild: Yle/Patrick Stenbacka studievägledare

Arbetslösheten bland ungdomar ökar och så är det också i Österbotten. Jonas Ehrman är studievägledare på resurscentret Föregångarna och han vill lyfta fram ett ökat illamående bland andra stadiets ungdomar.

- Vi försöker jobba förebyggande och vi träffar ungdomar från Vörå till Korsnäs i högstadier, gymnasier och yrkesskolor. Vi träffar dem för att lyssna på deras framtidsplaner, säger Ehrman.

Och det är andra stadiets utbildning som har bekymmer. Det är vanligt med avhopp och att man byter mellan utbildningar. Samtidigt sparar samhället och drar in på andra stadiets utbildning.

- Andra stadiet har piskats blodig och nu behövs en stor satsnig. Ungdomarna mår inte bra och skolkuratorerna försvinner. Vi kan inte prata om ungdomsgarantier när vi håller på att skära ner världens bästa utbildning för andra stadiet, säger Ehrman.

Läs mer:
Korsholmarna bäst i klassen

Artikeln är uppdaterad. Tidigare stod det resurscentret Förebyggarna, det rätta namnet är Föregångarna

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten