Hoppa till huvudinnehåll

Bluff eller riktigt hot?

På fredag meddelade det svenska försvaret att den stora operationen i Stockholms skärgård är slut. Då hade vi i en vecka fått följa med dramatiken med synnerligen tillspetsad journalistik med allt från kodade nödsignaler till militära läckor, från ryskt hån till mystiska agenter (förklädda till pensionärer),

Men var det allt bara ett spel för kulisserna, eller snarare ett budgetspel? Ett välregisserat skådespel utan riktiga kränkningar? För vilket parti i Sverige vill efter detta inte satsa mera på försvaret? Och stämmer Rysslands tolkning att detta tragikomiska skådespel bara är ägnat att öka spänningen i Östersjön?

Eller var ryssarna så kaxiga endast för att de visste att deras ubåt kommit undan? Har Ryssland alltså medvetet och väldigt uttänkt provocerat Sverige, precis som med luftkränkningarna mot Finland, Sverige och Estland?

I dagens Eftersnack ska vi spinna vidare kring frågan. Men först behöver vi din input! Svara på enkäten nedan och lägg till en kommentar.

Eftersnack, fre kl. 15.03, repris kl. 23.03, Radio Vega.
Live stream med bild på Arenan, podden klar på fredag ca kl. 17.
Textat till finska sö kl. 15.05, på Yle Fem.

Var det på riktigt?

Fanns det fientliga ubåtar i Stockholms skärgård?

Ja, absolut
46.8% (52 röster)
Omöjligt att säga
30.6% (34 röster)
Nej, det var ett skådespel
22.5% (25 röster)
Antal avgivna röster: 111