Hoppa till huvudinnehåll

Eleverna gillar centralkökets mat

Trots att det ofta sägs att skolmaten som kommer från centralköken är smaklös så verkar eleverna gilla den. Åtminstone i Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors är den mest populära maten producerad i ett centralkök.


- Favoriterna bland våra elever är makaronilåda och fiskpinnar. Köttfärsbiffarna brukar också gå åt, säger Katri Lyyra-Turakainen, köksbiträde i Cygnaeus lågstadieskola.

I Cygnaeus lågstadieskola gör köket allt annat själv förutom halvfabrikat som till exempel köttfärsbiffar. De kommer från centralköket i Backas i Vanda.

Det som eleverna i Cygnaeus lågstadieskola inte är lika nöjda med är salladen och potatisen.

- Jag tycker inte om att de blandar till exempel oliver, sallad och gurka allt i ett. Och potatisen är jätte svart så man vill inte ta det, säger Nicole Ehrnrooth från årskurs 6.

Naemi Gripenberg, som går i årskurs 5, är också missnöjd med potatisen.

- Potatisen är inte så jättegod, den är lite svart inuti. Och skalet är inte så gott så jag brukar skala potatisen, säger Gripenberg.

Kim Ekoholm, som går i årskurs 5, är överlag nöjd med maten. Men han tycker heller inte om att salladen är färdigt blandad.

Sebastian Aminoff, som går i årskurs 6, är nöjd bara han får mat i skolan.

- Den är inte god. Men jag är ändå glad att vi får gratis skolmat, säger Sebastian Aminoff, som går i årskurs 6.

Se eleverna från Cygnaeus lågstadieskola i aktualitetsprogrammet Närbild måndagen den 27 oktober klockan 20.00 på Yle Fem.

Läs också