Trots att det ofta sägs att skolmaten som kommer från centralköken är smaklös så verkar eleverna gilla den. Åtminstone i Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors är den mest populära maten producerad i ett centralkök. Läs också:
Närbild 27.10
Det handlar om vad man stoppar i grytan
Eleverna gillar centralkökets mat
Skolmat väcker känslor i Borgå
Skolmaten påverkas av transport
Gratis skolmat åt alla i över 65 år
- Favoriterna bland våra elever är makaronilåda och fiskpinnar. Köttfärsbiffarna brukar också gå åt, säger Katri Lyyra-Turakainen, köksbiträde i Cygnaeus lågstadieskola.
I Cygnaeus lågstadieskola gör köket allt annat själv förutom halvfabrikat som till exempel köttfärsbiffar. De kommer från centralköket i Backas i Vanda.
Det som eleverna i Cygnaeus lågstadieskola inte är lika nöjda med är salladen och potatisen.
- Jag tycker inte om att de blandar till exempel oliver, sallad och gurka allt i ett. Och potatisen är jätte svart så man vill inte ta det, säger Nicole Ehrnrooth från årskurs 6.
Naemi Gripenberg, som går i årskurs 5, är också missnöjd med potatisen.
- Potatisen är inte så jättegod, den är lite svart inuti. Och skalet är inte så gott så jag brukar skala potatisen, säger Gripenberg.
Kim Ekoholm, som går i årskurs 5, är överlag nöjd med maten. Men han tycker heller inte om att salladen är färdigt blandad.
Sebastian Aminoff, som går i årskurs 6, är nöjd bara han får mat i skolan.
- Den är inte god. Men jag är ändå glad att vi får gratis skolmat, säger Sebastian Aminoff, som går i årskurs 6.
Se eleverna från Cygnaeus lågstadieskola i aktualitetsprogrammet Närbild måndagen den 27 oktober klockan 20.00 på Yle Fem.
Mer från programmet
- Attityden till branschbyte har förändrats genom åren: "Nu är det nog för sent att gå tillbaka till det ursprungliga"
- Långa arbetsresor fick Mikael Rosenström att bli egenföretagare i Korpo: "Jag har hittat hem"
- Sebastian bytte predikstolen mot företagsutveckling: “Vi ska skapa en bättre värld genom företagen”