Hoppa till huvudinnehåll

GPS-sändare spårar demenspatienter

Ett äldre par på promenad en en park.
Ett äldre par på promenad en en park. Bild: Jyrki Lyytikkä/Yle sommar,parförhållande,parker,åldringar,promenadleder,stavgång,webbdoktorn

Över tusen äldre som lider av minnessjukdom går vilse i Finland varje år. Antalet försvunna ökar i takt med att befolkningen föråldras och allt fler insjuknar i till exempel alzheimer. Lösningen kunde vara ny GPS-teknologi, frågan är hur högt pris vi är redo att betala.

Varje morgon finns det en kvartsmiljon finländare som kliver ut genom sin ytterdörr, men som inte nödvändigtvis hittar hem på kvällen. Räknar man in de närstående är det här ett problem som berör kring en miljon personer i Finland. Enligt experter kommer vården av minnessjuka år 2015 att kosta 3,8 miljarder euro.

Minnessjukdomar är med andra ord en växande folksjukdom som kostar samhället stora summor. Det finns därför en enorm samhällelig beställning på effektiva och billiga lösningar.

I Danmark har nästan alla kommuner reagerat och tagit i bruk GPS-tjänster som kan lokalisera personer med minnessjukdom. Finland ligger ändå långt efter.

Få kommuner har nappat

Arimo Koivisto, grundare av Turvallinen Koti som erbjuder GPS-tjänster åt dementiker.
Arimo Koivisto, grundare av Turvallinen Koti. Arimo Koivisto, grundare av Turvallinen Koti som erbjuder GPS-tjänster åt dementiker. Bild: YLE turvallinen koti

I Finland det tillsvidare bara ett hundratal minnessjuka som använder GPS-teknologi och fortfarande ytterst få kommuner som erbjuder det här alternativet. Det anses ofta vara för dyrt. Få känner ändå till att man har rätt till ersättning av FPA.

Arimo Koivisto, grundare av Turvallinen Koti Oy, som hör till de få som erbjuder GPS-tjänster, förundrar sig över bristen på politisk vilja.

- Beslutsfattarna verkar ännu vara rädda för att ta i bruk den här teknologin, men det håller på att ske en attitydförändring.

Till dem som tvivlar på etiken i den här formen av övervakning svarar Arimo Koivisto så här:

Är det bättre att en person hålls instängd mellan fyra väggar i ett vårdhem än att han övervakas, men får röra sig fritt?

- Är det bättre att en person hålls instängd mellan fyra väggar i ett vårdhem än att han övervakas, men får röra sig fritt?

Enligt honom finns det alltså betydliga demokratiska och ekonomiska fördelar med GPS-tjänsterna. Patienternas självbestämmanderätt ökar, eftersom möjligheten att röra sig fritt utan risk för att försvinna förbättras. Det blir också möjligt att vårda hemma betydligt längre.

- Den här teknologin gör det möjligt för den som lider av någon minnessjukdom att fritt kunna röra sig och fungera som vanligt i vardagen och till och med förlänga yrkeskarriären.

Stora inbesparingar med GPS-teknologi

GPS-sändare som används inom demensvården
Så här ser GPS-sändarna för minnessjuka ut. GPS-sändare som används inom demensvården Bild: YLE gps-sändare

Företaget Turvallinen koti hyr ut armbandsur med en GPS-mottagare åt personer som lider av minnessjukdomar. GPS-mottagaren larmar genast om personen i fråga rör sig utanför det område som man kommit överens om, och då skickas det omedelbart ut personal som söker upp den borttappade personen innan han eller hon hunnit irra långt. Den här tjänsten kostar 45 euro i månaden, och är enligt Arimo Koivisto betydligt billigare än vårdhem.

- Vi talar om inbesparingar på tiotals tusen euro i året, vilket borde intressera kommunerna, säger Koivisto.

Den förväntade livslängden för en person med minnessjukdom är tio år. Under de tre, första åren kan patienten vanligtivs vårdas hemma vilket i snitt kostar 19 000 euro i året. De resterande åren krävs vårdhem som kostar i snitt 46 000 euro i året. Det här innebär betydliga inbesparingar för varje minnessjuk som kan stanna hemma ett år längre. Dessutom gör GPS-teknologin att man inte lika ofta behöver sätta igång dyra spaningar efter försvunna patienter.

Trots de uppenbara ekonomiska fördelarna har GPS-teknologi inom äldrevården och sjukvården inte ännu slagit igenom i Finland. Det finns inga egentliga juridiska hinder, även om lagstiftingen fortfarande är otydlig när det gäller GPS-sändare och skyddandet av privatpersoners sekretess.

GPS ersätter inte vårdpersonal

Också vid Alzheimer Centralförbundet skulle man gärna se att fler kommuner tar i bruk GPS-tjänster för minnessjuka. Ordförande Eila Okkonen påpekar ändå att GPS-mottagaren inte kan ersätta vårdpersonal och måste tas i bruk i ett tidigt skede av sjukdomen. Man måste också alltid ha patientens godkännande.

Den minnessjuka måste själv godkänna att den bär på en GPS-mottagare

- Den här teknologin möjliggör det för minnessjuka att vara delaktiga i samhället. I Finlands grundlag står det ändå att ingen person får lokaliseras utan att den gett sitt tillstånd. Det här gäller också för minnessjuka, som själva måste godkänna att de bär på sig en GPS-mottagare, säger Okkonen.

Orwellsk äldrevård?

Finns det då inte några risker med att ta ett steg i riktning mot ett övervakningssamhälle? Inte om man frågar Arimo Kovisto, som redan tagit följande steg och börjat erbjuda motsvarande GPS-tjänster för barn.

- Jag förstår att det här väcker mycket frågor. Men så länge det handlar om ansvarsfull övervakning som ökar säkerheten, ser jag inga problem. Spionage för självfallet inte förekomma. När det till exempel gäller övervakning av barn är GPS-teknologin ett hjälpmedel för föräldrarna, men det är ändå föräldrarna själv som bär ansvaret, säger Koivisto.

Inte heller Eila Okkonen från Alzheimer Centralförbundet ser några större risker med ökad övervakning. Hon skulle själv vara redo att sätta ett chip i nacken om det skulle behövas.

- Jo, jag tycker det skulle vara riktigt roligt. Då kunde jag gå ut med hunden, golfa och alltid få hjälp om jag rör mig åt fel håll.

Närbild om försvunna personer
”Teleuppgifterna skulle ha hjälpt oss att hitta Simon”
Dementa övervakas med GPS
Den minnessjuka människans rättigheter
Det senaste om alzheimer-läget i Europa.