Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på Hemingway och en spjutfisk

Expedition Den gamle och havet
Expedition Den gamle och havet Bild: EcoFilm / Pasi Johansson expedition den gamle och havet

Följ med på ett äventyr i Ernest Hemingways fotspår. Det blir en tankeväckande resa där vi får perspektiv på havens tillstånd idag, kontra den tid då Hemingway skrev sin prisbelönta roman.

Budskapet är att vi aldrig ska ge upp hoppet, varken på våra egna drömmar eller om att det finns lösningar för att återställa livet i havet. Som 14-åring läste Martin Falklind Ernest Hemingways roman "Den gamle och havet". Sedan dess har han närt drömmen om att någon gång få dras fram över havet av en fisk större än både han själv och båten.

Mitt i livet bestämmer sig Martin för att försöka förverkliga sin dröm. Han lockar med två vänner på en expedition som kommer att bli långt svårare än vad han tänkt sig.

Det som börjar som ett personligt äventyr, förvandlas snart till något ännu större. I sin jakt på den stora spjutfisk som Hemingway skriver om, gör trion den sorgliga upptäckten att dessa fiskar idag är på randen till utrotning i de flesta delar av våra världshav. Men så hittar de en stad i Mexiko, Cobo san Lucas, där havet utanför fortfarande kokar av liv - valar, sjölejon, hajar, fåglar och spjutfisk.

För bara några årtionden sedan var staden en fattig liten fiskarby. Men de framsynta byborna insåg att framtiden var mörk om de fortsatte att tömma havet. De stängde ner sin konservfabrik och startade istället ett ekologiskt hållbart turistfiske. Idag har byn förvandlats till en välmående stad som lever gott av havets överflöd, utan att förbruka det.

Dok: Expedition Den gamle och havet
Yle Fem söndag 26.10.2014 kl. 20.00
30 dagar på Arenan.

Produktion: EcoFilm, Sverige, 2012