Hoppa till huvudinnehåll

"Sluta klicka på skandalrubriker"

Jeanette Öhman
Peppe Öhman Jeanette Öhman Bild: Yle / Camilla Fagerholm peppe öhman

Renee Zellweger har varit mycket på tapeten denna vecka. Hennes utseende har kritiserats och medierna har slängt ut skandalösa rubriker. Vi pratade med Peppe Öhman om utseendefixeringen och vad vi kan göra för att förbättra situationen.

Det blev mycket ståhej kring Renee Zellweger när hon i måndags uppenbarade sig på röda mattan och såg helt annorlunda ut än tidigare. Peppe Öhman är en av dem som är väldigt trött på att kvinnors utseende ständigt ska recenseras. Så fort någon har gjort ingrepp så ska det diskuteras och kritiseras.

- Folk sitter på sina höga hästar och har åsikter och recenserar kvinnors kroppar, speciellt kändiskvinnors, eftersom de syns i pressen. Det är människor man inte känner men som man kan ha en kollektiv åsikt om.

Renee Zellweger år 2006.
Så såg Renee Zellweger ut när hon gjorde en av sina mest älskvärda roller som Bridget Jones. Bilden är från 2006. Renee Zellweger år 2006. Bild: Creative Commons / S Pakhrin renee zellweger

Peppe påpekar att det är väldigt tidssymptomatiskt för det samhälle vi lever i. Folk är väldigt fixerade på att man ska vara ung och vacker. Men man får inte visa att man är det.

- En kvinna som jobbar som skådespelare har som yrke att synas. Det är ganska tragiskt att det är väldigt få som får jobb efter att de fyllt 45.

Det har skrivits om fallet väldigt mycket i media från olika synvinklar. Varför bryr vi oss så mycket om andras utseende att vi läser artiklar där plastikkirurger analyserar vilka ingrepp Renee kan ha tänkas gjort? Vad är det som får oss att klicka och dela artiklarna? Peppe tror att det beror på att vi älskar att tillsammans tycka synd om den stackars patetiska kvinnan som har gått på lögnen om att man måste se ung ut hela tiden.

- Samtidigt är vi själva väldigt noga med att färga håret, lägga på mascara och gymma flera gånger i veckan för att också vi vill vara fina.

Det finns fortfarande en gemensam moralisk överenskommelse om att det är okej att göra sig fin på vissa sätt men inte på andra menar Peppe.

Kändiskvinnor som förebilder

Det sägs ofta att man som kändis bär ett stort ansvar som förebild och rollmodell för unga. Peppe menar att detta är något som män inte utsätts för i samma utstreckning som kvinnor. Det är bara kvinnliga skådisar eller sångare som måste bete sig korrekt. Män råkar ut för det ytterst sällan.

- Det är underlig könsfördelad dubbelmoral, säger Peppe.

Vad kan vi göra?

Vad skulle vi kunna lära oss av Renee Zellweger-gaten då? Peppe säger att diskussionen om hur man ser ut och hur man åldras värdigt kunde sättas åt sidan. Ju mer vi ältar med utseendet desto värre blir det. Vi borde försöka släppa det och koncentrera oss på andra egenskaper.

- I stället för att vi på Facebook går och kommenterar att någon är snygg på ett foto eller har en fin blus så kunde vi ge komplimanger för egenskaper. Vi kunde också fundera mer på att fråga hur folk mår istället för hur de ser ut.

Utseendehetsen har gått för långt för länge sedan. Peppe menar att media måste ta sitt ansvar och inte vara så himla kåta på att få klick genom att lägga ut skandalösa rubriker.

- Jag önskar att folk skulle låta bli att klicka på sådana artiklar och sluta njuta av att förfasa sig över hur kvinnor ser ut.