Hoppa till huvudinnehåll

”Valet i Ukraina avgör landets framtid”

Ukrainsk flicka i folkdräkt håller fupp landets flagga under självständighetsdagen 24.8.2012
Ukrainsk flicka i folkdräkt håller fupp landets flagga under självständighetsdagen 24.8.2012 Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO folkdräkt

Inga påkostade massmöten, i stället satsas pengarna på kriget i öster. Så ser kampanjen inför helgens parlamentsval i Ukraina ut. Ändå står mycket på spel i valet, rapporterar Yle Nyheters utsände i Kiev.

Yle Nyheters Viktor Heikel finns på plats i Kiev och berättar att stämningen inför söndagens val är rätt dämpad, jämfört med tidigare valkampanjer med dyra och massiva valmöten.

- Visst syns valet i form av reklamer på gatorna och i tv, men många har sagt att kampanjpengarna nu hellre sätts i krigskassan.

Det är inte så konstigt med tanke på att kriget i östra Ukraina är den viktigaste valfrågan. Parlamentsvalet kan ses som en mätning av stödet för president Petro Porosjenkos politik i öster. Innan kriget får en lösning som de flesta ukrainare kan leva med, är det omöjligt att ta itu med de övriga problem som landet kämpar med.

- Exempelvis är korruptionen i Ukraina massiv, den beskrivs som en av de värsta i Europa, säger Heikel.

Renaste valet hittills

Inför valet har det talats om att alla ukrainare inte kan delta i det. De som bor i de östra, separatistkontrollerade områdena kan varken ställa upp i valet eller rösta i det. Det samma gäller dem som bor på Krim.

- Det stämmer, men samtidigt handlar det om en väldigt liten minoritet i Ukraina. Överlag beskrivs det här valet som det renaste i Ukraina, berättar Heikel.

Enligt honom har det till exempel inte alls förekommit röstköp i samma utsträckning som tidigare.

Opinionsmätningarna tyder på att Porosjenko och hans allierade kommer att få största delen av rösterna och ett rätt stort övertag i parlamentet. Valsystemet innebär ändå en viss osäkerhet vad gäller det slutliga resultatet.

- Många parlamentariker väljs från distrikt, från vilka bara en kandidat väljs. I det här skedet är det svårt att förutspå utgången i flera av de här distrikten, säger Viktor Heikel i Kiev.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes