Hoppa till huvudinnehåll

Barn lär sig språk genom att prata

Anna Anu Viik
Anna Anu Viik tror att upplevelsepedagogik och digitala hjälpmedel håller eleverna motiverade. Anna Anu Viik Bild: Yle/Sofi Nordmyr anna viik

Med hjälp av upplevelsepedagogik och digitala verktyg ska barn hållas motiverade för att lära sig språk. Det tror modersmålsläraren Anna Anu Viik från Sverige.

Viik är modersmålslärare i finska på Gotland i Sverige. Hon använder sig visserligen av grammatik i undervisningen men hon lägger inte allt krut på böckerna. Viiks undervisning vilar på tre ben, grammatik, upplevelsepedagogik och digitala verktyg.


- När jag började arbeta som modersmålslärare tog jag med mig mina erfarenheter från åren som klasslärare. Man kan använda till exempel orientering inom språkundervisningen. Eleverna hålls motiverade, vilket är a och o, säger Viik.

Förutom upplevelser använder Viik sig av digitala verktyg i klassrummet.

- Det är nya tider, ett barn kan lära sig engelska genom sociala medier på en vecka. Vi måste hänga med. Att använda sig av till exempel av att göra filmer gör det inte lättare för mig som lärare för jag måste lära mig verktyget men det kan jag göra tillsammans med eleverna.

Learning by doing

En majoritet av österbottningarna säger att de inte lärt sig finska i skolan utan det är först när man vågar ta steget och verkligen prata finska som man lär sig. Något som rektor Fredrik Sandelin i Maxmo skola i Vörå skriver under.

- Det var först som 19-åring jag vågade börja prata finska. Det ska inte få vara så, eleverna ska våga prata finska senast i årskurs tre eller fyra.

Fredrik Sandelin
Fredrik Sandelin Fredrik Sandelin Bild: Yle/Sofi Nordmyr fredrik sandelin

Sandelin undervisar inte själv i finska men han lovprisar den finskalärare som är anställd i Maxmo skola. En av de metoder den läraren använder sig av är kommunikation.

- Jag tror att det är ett steg i rätt riktning, att vi vågar ta in mer kommunikation och håller eleverna motiverade.

Undervisning bättre i Finland än i Sverige

Under lördagen ordandes ett seminarium i Vasa som samlade 300 lärare från regionen. Anna Anu Viik var på plats för att föreläsa om hur hon undervisar i finska. Hon var inte på plats för att berätta varför Sverige är bättre än Finland, tvärtom.

- Sverige borde gå i Finlands fotspår. Det finns stora skillnader mellan den finska och den svenska skolan. I Finland är lärarutbildningen mer stabil än i Sverige. Under mina 20 år som lärare har lärarutbildningen reformerats tre gånger, i Finland har den reformerats tre gånger på hundra år. Det betyder att lärare i Finland har mer arbetsro än vad lärare i Sverige har, säger Viik.

Viik slår också ett slag för att lärare har egna konton på sociala medier. Viik som är modersmålslärare i 13-14 skolor har sällan kontakt med andra lärare ansikte mot ansikte.

- Gå med i twitter eller olika facebookgrupper. Har du någon fråga får du snabbt svar och du får tips och råd av andra lärare.

Läs också