Hoppa till huvudinnehåll

Bloomberg: 25 banker får underkänt i stresstest

Gatuvy från Irlands huvudstad Dublin i maj 2007.
Gatuvy från Irlands huvudstad Dublin i maj 2007. Bild: EPA/ANDY RAIN finanser

Europeiska centralbanken ECB publicerar på söndag resultaten av de hittills mest krävande stresstesterna som de största och viktigaste bankerna i eurozonen utsatts för. Samtidigt har de 130 bankerna, tre av dem från Finland, granskats ingående.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att 25 europeiska banker inte får godkänt i testerna. Bloomberg baserar sina uppgifter på ett utkast av den rapport som ECB presenterar i morgon. Enligt utkastet får 105 av bankerna godkänt i granskningen.

Banker som inte uppfyller ställda krav kan tvingas skaffa mera kapital, omstrukturera verksamheten eller sälja delar av verksamheten. Upp till tio av bankerna blir tvungna att skaffa mera kapital, uppger en anonym källa för Bloomberg.

ECB har granskat bland annat bankernas balansräkningar, deras risker och deras förmåga att klara svåra situationer där till exempel samhällsekonomin krymper flera år i rad. Tanken är att stresstesterna på sikt ska bidra till en starkare banksektor i Europa.

Granskningen av bankerna har tagit ett år i anspråk. Experter har bland annat bedömt betalningsförmågan hos 119 000 av bankernas låntagare. Vidare har de värderat 130 000 byggnader och fastigheter och annan egendom som använts som säkerheter för lån.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes