Hoppa till huvudinnehåll

Kallt och vått: Isklättringsäventyret

Isklättrinsäventeryret med Tom Nylund snart vid målet
Isklättringsäventeryret med Tom Nylund snart vid målet Isklättrinsäventeryret med Tom Nylund snart vid målet Bild: Five Corners Production kallt och vått

Isklättring är tufft också i Finland

Klättring är en sport som är trevlig att utöva i Finland. Vi har en otroligt bra berggrund och därför också bra klippor. De är kanske inte lika höga som klipporna i södra Europa men bra är de trots allt.

Okej, så vi har rätt bra klippor här men hur ser säsongen för klättring utomhus ut? Inte så bra, dessvärre. Sommaren är kort och ofta rätt våt. Lägg till finsk vår och höst och du kan klappa dig där bak på att du inte allt för ofta får något grepp. Så är det bara.

Tur nog har vi vintern som för med sig is. Då kan vi klättra på den vertikala isen, så kallade isfall. Isfall är mer sällsynta än vad man skulle tro och deras kvalitet varierar mycket. De kanske ser bra ut men är som porslin då du slår din hacka i dem. Glöm inte att du måste du ha markägarens lov att klättra, precis som på sommaren.


Nå jo, men vi kan i alla fall klättra på is under vintern och det är kul.

Filmer som Cliffhanger och Vertical limit ger kanske inte den mest sanningsenliga bilden av klättring men de har å andra sidan inspirerat många att börja. Inte heller isklättring är som på film. Det kanske ser brutalt rått ut då man slår med hackor och sparkar med stegjärn men det är mer nyanserat än klippklättring. Klättrar du på klippor så kan du lita på att stenen håller, greppet är kanske dåligt men stenen håller. I isklättring är det tvärtom, greppet kring hackan håller men isen som hackan sitter i kan när som helst ge efter. Du måste därför lära dig att läsa isen och känna efter mycket. Det är det här som gör isklättringen nyanserad och fin.


Det svåraste med isklättringen är stegjärnen du har på fötterna. Dina fötter blir klumpiga och farliga. Du kan trampa sönder vad som helst i misstag. Utan stegjärn blir isklättring ingenting. Det är viktigt att ha vassa stegjärn som sitter bra på din sko. Skon bör i sin tur också sitta bra på din fot. I en för stor sko kommer dina tår att ta onödiga smällar varje gång du sparkar in ditt fotfäste i isen. Det kommer att få dina tånaglar att lossna vid slutet av dagen. Hela din vikt vilar på dessa ståltaggar, det betyder att din tyngdpunkt är framför din fot. Vad är resultatet? Kramp! Stå inte stilla för länge på en och samma plats. Rör på dig, annars börjar dina ben lätt skaka som en symaskin – så kallad “singer-effekt”.

Tom Nylund - Äventyrare

Följ med mina resor runt Norden i äventyrsprogammet Kallt&vått som sänds på Yle Fem på söndagar kl.19.00 och på Yle Arenan.

Läs också