Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland: Antibiotika i finländsk ost

Valio-ostar med rysk text säljs i Villmanstrand
Valio-ostar med rysk text säljs i Villmanstrand oltermanni

Ryssland överväger att stoppa importen av laktosfria mejeriprodukter från Finland. Orsaken är att man "har hittat antibiotika i finländsk ost" skriver nyhetsbyrån Interfax.

En representant för Rosselkhoznadzor som övervakar livsmedel i Ryssland säger att livsmedelsverket har rekommenderat att landets konsumentmyndigheter drar bort de farliga produkterna från marknaden.

Ryssland avbröt importen av mejeriprodukter från EU i början av augusti som en motsanktion till EU:s sanktioner. Senare luckrades bestämmelserna upp en aning, och Ryssland öppnade för import av laktosfria produkter igen, eftersom sådana knappt tillverkas alls i Ryssland.

Valio: Påståendet obegripligt

Valios informationschef Pia Kontunen säger att Ryssland omöjligt kan ha hittat antibiotika i Valios ost. Det tas flera prover från varje mjölkparti, och hittar man antibiotika dras partiet bort ur produktionen.

- Vi studerar antibiotika noggrant, och enligt vår uppföljning ska sådan omöjligt kunna hamna i mjölken eller osten, säger Kontunen till Yle.

Enligt Kontunen känns de ryska myndigheternas påstående obegripligt.

Valio har tidigare exporterat laktosfria produkter till Ryssland, men sedan motsanktionerna trädde i kraft har exporten i princip stått.

I början av oktober förde Valio ett provparti med laktosfria produkter över gränsen. Den ryska tullen sade sig kontrollera partiet, men Valio har inte hört någonting om resultatet.

I de ryska butikshyllorna kan det enligt informationschef Pia Kontunen bara finnas Valioprodukter som kommit till Ryssland före de ryska sanktionerna trädde i kraft, och då handlar det om smör och ost.

Yle har inte lyckats nå Valios Rysslandschef Mika Koskinen för en kommentar.

Läs också