Hoppa till huvudinnehåll

13 banker fick underkänt i ECB:s stresstest

ECB:s huvudkontor i Frankfurt den 26 oktober 2014.
ECB:s huvudkontor i Frankfurt den 26 oktober 2014. Bild: EPA/Fredrik Von Erichsen eurozonen

Sammanlagt 13 europeiska banker får underkänt i Europeiska centralbankens granskning av de 128 största bankerna i euroområdet.

Sammanlagt 25 banker hade för lite kapital i slutet av 2013, men 12 av dem har redan skaffat 15 miljarder euro i nytt kapital, meddelar ECB. De resterande 13 bankerna behöver skaffa 10 miljarder i nytt kapital. Bankerna måste inom loppet av två veckor redogöra för ECB hur de tänker skaffa det kapital som behövs. Efter det får bankerna nio månader på sig att täppa igen hålet.

Den italienska banken Monte dei Paschi har det största kapitalbehovet, 2,1 miljarder euro, trots att banken skaffat nytt kapital i år. De flesta av de övriga bankerna behöver mindre än en miljard euro i nytt kapital, och i flera fall är kapitalbehovet mindre än 200 miljoner euro.

Bland de 13 banker som fick underkänt finns fyra italienska, två grekiska och två cypriotiska banker. Cypern, Österrike, Irland och Portugal har en sådan här bank var. På listan finns också en fransk-belgisk bank.

De tre finländska banker som granskades, OP-Pohjola, Danske Bank och Nordea, har tillräckligt med kapital, meddelar Finansinspektionen i Finland.

Vid bedömningen har de 128 bankernas balansräkningar från slutet av 2013 granskats ingående. Dessutom har man bedömt utvecklingen fram till slutet av 2016 utgående från två alternativa ekonomiska scenarier. I Finlands fall bedömde man hur bankerna skulle klara sig om arbetslöshetsgraden steg till klart över 10 procent samtidigt som bostadspriserna sjönk med 15 procent.

Från och med november kommer Europeiska centralbanken att direkt övervaka verksamheten vid de 128 banker som nu granskats.

"Underskottet mindre än väntat"

Enligt Ari Kaperi, Nordeas landsledare, har ett problem med den europeiska banksektorn varit att det funnits misstankar om att en del banker inte är i speciellt bra skick.

- Nu finns det fakta om hur läget är, vilket borde lugna marknaden

Kaperi bedömer att ett underskott på 10 miljarder är mindre än väntat.

- Testet visar att banksektorn är i rätt gott skick. Men det beror på 12 länder redan har åtgärdat sitt underskott, säger han.

För gemene finländare har stresstestet ingen praktisk betydelse, säger Kaperi.