Hoppa till huvudinnehåll

Enklare att få info på sjukhuset

Vasa centralsjuhus huvudbyggnad
Vasa centralsjuhus huvudbyggnad Bild: yle vasa centralsjukhus

På tisdag öppnar dörrarna för en ny servicepunkt för patienter och närstående vid Vasa centralsjukhus. Meningen är att man ska få hjälp med allt från att hitta rätt i sjukhuset till hur man använder sina e-recept. Lena Österholm säger att ett efterlängtat projekt äntligen ser dagens ljus.

Lena Österholm har hand om nya servicepunkten vid VCS.
Lena Österholm har hand om nya servicepunkten vid VCS. Bild: Yle/Kati Enkvist lena österholm

Tillgänglighet är viktigt för de som rör sig på sjukhuset. Vasa centralsjukhus vill nu kunna erbjuda en servicepunkt dit tröskeln är låg för att ta kontakt.

- Den som vill droppa in och få råd och information ska enkelt kunna göra det. Det här är ju ingen ny uppfinning. Det finns servicepinkter på fem andra sjukhus i landet. Jag besökte Olka vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och då blåstes nytt liv i tanken, säger Lena Österholm.


Vid servicepunkten kommer personalen att erbjuda praktisk hjälp, lyssna, stöda och hänvisa patientetn vidare vid behov.

- Vi ger inga diagnoser dock, säger Österholm och skrattar. Och vi har kanske inte svar på alla frågor men då försöker vi ta reda på.

Patientföreningarna ger också information

Vasa centralsjukhus vill erbjuda den bästa patientuppleva vårdkvaliteten i Finalnd.

- Förutom att det vid servicepunkten finns sakkunniga inom hälso- och sjukvården så finns också representanter från patientföreningar. Det här är ett värdefullt samarbete som nu kommer att finnas på ett och samma ställe.

Servicepunkten kommer att vara bemannad varje vardag mellan klockan 9 och 15.

- Någon ska alltid finnas på plats. Men vid behov kan vi bli tvungna att rycka in någon annanstans. Men det ska aldrig dröja länge innan vi är tillbaka och kan svara på frågor igen.

Den nya servicepunkten finns bakom vaktmästarens kansli vid huvudingången av Vasa centralsjukhus.

På tisdagen hålls en sjukhusdag i huvudaulan där patientföreningar och sjukhuset visar upp sig. Servicepunkten påbörjar sin verksamhet klockan 9.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten