Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stad skjuter till mera pengar till centrumbiblioteket

Så här ska centrumbiblioteket vid Tölöviken i Helsingfors enligt det vinnande förslaget se ut. Bild: Helsingfors stad käännös

De 20 miljoner euro som fattas för att kunna bygga det nya centrumbiblioteket i Helsingfors kommer att betalas från stadens kassa. Det här fattade fullmäktigegrupperna beslut om i dag måndag i samband med förhandlingarna om nästa års budget.

Bygget beräknas kosta 98 miljoner euro och tidigare var tanken att staten och Helsingfors stad betalar för hälften var. Men staten kommer ändå bara att betala 30 miljoner och därmed återstod 20 miljoner euro som ingen ville betala.

Pengarna tas från andra så kallade icke öronmärkta investeringar i stadens budget. Stadens investeringstak på 435 miljoner euro kommer inte att justeras.

Partierna skjuter också till 7 miljoner euro mer till utbildningssektorn, 2,5 miljoner till social- och hälsovården och 400 000 euro till räddningsverket. Pengarna tas från den allmänna förvaltningen och Helsingforsregionens trafik (HRT).

Enligt budgetöverenskommelsen ska Norsens renovering inledas i början av nästa år.

- Det är en viktig signal att vi inte accepterar att tidtabellen ytterligare försenas, säger SFP:s Marcus Rantala i ett pressmeddelande.

Nästa års budget ska ännu behandlas i stadsfullmäktige nästa veckas onsdag.

Läs också:

Helsingfors kan tvingas skjuta till 20 miljoner för centrumbiblioteket

Läs också