Hoppa till huvudinnehåll

Inget ryskt nödsamtal bakom ubåtsjakten

En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014.
En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014. Bild: TT / Lehtikuva ubåtsjakt

Det var inte ett nödsamtal på ryska som föranledde svenska försvarets insats i Stockholms skärgård. Det uppger svenska marinens underrättelsetjänst för Dagens Nyheter.

Lördagen den 18 oktober avslöjade Svenska Dagbladet att militärinsatsen i Stockholms skärgård hade utlösts av ett nödsamtal på ryska. Tidningen visste också berätta om krypterad radiotrafik mellan en sändare i skärgården och en annan i ryska Kaliningrad.

Nödsamtalet skulle ha fångats upp av svensk signalspaning på torsdagen. På fredagen inleddes spaningar med fartyg och helikopter efter ett okänt undervattensföremål i Kanholmsfjärden.

SvD:s avslöjande, som tydde på att spaningarna kanske gällde en skadad rysk ubåt, återgavs också i internationella medier.

Nu har Dagens Nyheter med stöd av offentlighetsprincipen begärt ut en kopia av ljudupptagningen från Försvarsmakten, plus en översatt utskrift. Och enligt DN:s underrättelsekälla har inget ryskt nödsamtal förekommit - handlingen existerar inte.

Svenska försvaret ville varken bekräfta eller dementera uppgifterna, då SvD gick ut med dem. Senare sa försvarsmaktens insatschef Anders Grenstad TT att han inget visste om något nödsamtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes