Hoppa till huvudinnehåll

Litauen byter ryska gasen mot norsk

Litauen ska bryta sitt beroende av det ryska gasbolaget Gazproms monopolställning med en ny importterminal för flytande gas från norska Statoil.

På sikt kommer därmed också Lettland och Estland att frigöra sig från det ryska gasberoendet.

Den nya naturgasterminalen har tillverkats i Sydkorea och den invigdes i hamnstaden Klaipéda under pompa och ståt. President Grybauskaite säger att också EU borde minska energiberoendet av Ryssland.

Den 300 m långa flytande naturgasterminalen "Independence" (Självständighet) invigdes på måndag under idel lovord av inbjudna representanter för EU, USA och de nordiska länderna.

Terminalen kommer från och med årsskiftet att få naturgas i flytande form från norska Statoil. Litauen har gjort ett femårigt avtal med norrmännen och kommer att bygga en gasledning till Lettland så att också Lettland och Estland kommer att bli fria från det nuvarande beroedet av rysk naturgas.

Till en början kommer terminalen att förse de litauiska hushållen och företagen med en fjärdedel av deras gasbehov.

På längre sikt kommer gasleveranserna att uppgå till fyra kubikkilometer per år vilket motsvarar 90 procent av litauernas och balternas gasbehov.

Slut på opålitliga ryska leveranser

Litauen har varit helt beroende av naturgas från ryska Gazprom. Det har gjort gasleveranserna oberäkneliga och Ryssland har också periodvis avbrutit dem helt och hållet.

President Dalia Grybauskaite säger att ingen längre kommer att kunna utpressa litauerna eller tvinga dem att betala ett politiskt pris för gasen.

- EU måste öka sina ansträngningar för att minska sitt energiberoende av Ryssland på grund av krisen i Ukraina. Europa riskerar för mycket och betalar för mycket för en sådan opålitlig energipartner, säger presidenten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes