Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga skrev ut sig ur kyrkan på söndagen

borgå domkyrka
Allt färre medlemmar - ett problem kyrkan har tampats med redan länge borgå domkyrka Bild: YLE/Chanette Härus domkyrkan i borgå,Borgå

På söndagen skrev 962 personer ut sig från kyrkan via webbtjänsten eroakirkosta.fi. Den vanligaste orsaken till utskrivningarna uppgavs vara Päivi Räsänens agerande.

Räsänen sade på söndagen att Kristdemokraterna kommer att lämna regeringen om den jämlika äktenskapslagen går igenom. Räsänen preciserade senare sitt uttalande och sade att hon inte vill göra frågan till en regeringssak. Räsänen påpekar att man kommit överens om att regeringen inte föreslår en ändring i äktenskapslagen redan i Katainens regering.

- Det här håller vi fortfarande fast vid och litar naturligtvis också på att de övriga regeringspartierna också gör det, sade Räsänen.

- Ungefär en fjärdedel av de som skrev ut sig på söndagen uppgav Räsänens uttalanden som orsak, uppger eroakirkosta.fi:s informatör Kaj Torrkulla.

Söndagen är hittills i år den dag då flest personer skrivit ut sig ur kyrkan. Men eroakirkosta.fi uppskattar att måndagens utskrivningar blir ännu fler, klockan elva på förmiddagen hade redan närmare 500 personer skrivit ut sig.

Av de som skrev ut sig på söndagen var 65 procent män.

Läs också: Förhandsröstningen i församlingsvalet inleddes

Kyrkan har också en tjänst för att skriva in sig i kyrkan.