Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland godkänner valresultatet

Rysslands första officiella uttalanden om valet i Ukraina går i försiktigt positiva ordalag. Kreml godkänner valresultatet, men oroar sig för nationalisterna.

– Trots en rad kränkningar mot vallagen är parlamentsvalet i Ukraina ett faktum, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i dag.

Utrikesministern hoppas att det nya parlamentet snabbt lyckas bilda en regering.

– Vi vill se en konstruktiv regering, sa Lavrov. En regering som inte tar sikte på att öka konflikterna i det ukrainska samhället och inte heller i relationerna till Ryssland.
I stället hoppas Lavrov på en regering som direkt tar itu med det arbete som absolut är nödvändigt för det ukrainska folket. Han nämnde särskilt landets sociala och ekonomiska problem samt fredsavtalet i Minsk som skrevs under i september.
Enligt det ryska utrikesministeriet finns det nu stora chanser att förverkliga fredsavtalet då anhängarna av en fredlig lösning på konflikten i Ukraina får majoritet i parlamentet.

– Vi hoppas att den nya regeringen tar sitt ansvar och ser till att arrangera en nationell dialog där alla regioner kan delta för att kunna reformera konstitutionen. Det har Kiev länge har lovat - utan att något har hänt, sa Lavrov.

Oro över nationalister

Samtidigt oroar sig det ryska utrikesministeriet för nationalisterna i det nya parlamentet.

– Antalet nationalister ökar i det ukrainska parlamentet vilket försvårar situationen i östra Ukraina, och risken är fortfarande stor att stridigheterna kan blossa upp på nytt, säger Grigorij Karasin, vice-kanslichef på det ryska utrikesministeriet.

Det ryska utrikesministeriet är också övertygat om att de interna politiska konflikterna i Ukraina kommer att fortsätta.

– Att öppet nationalistiska och chauvinistiska krafter fick ett betydande understöd gör att risken är stor att vi än en gång får höra uppmaningar till våld från talarstolen. Och det här är farligt, anser Karasin.

Varken president Putin eller premiärminister Medvedev har ännu kommenterat valresultatet. I stället har dumaledamöterna varit desto flitigare.
Aleksej Pusjkov från maktpartiet Enade Ryssland leder utskottet för internationella ärenden och enligt honom har ingenting förändrats i Ukraina.

– Porosjenko och Jatsenjuk fortsätter att styra landet, båda är pro-amerikanska och jag associerar inte de båda med ett självständigt Ukraina, säger Pusjkov som inte heller tror att relationerna mellan Ryssland och Ukraina kommer att utvecklas.

Senatorn Valerij Rjazanskij från dumans övre kammare misstänker att det nya parlamentet blir antiryskt.

– Deras arbete kommer att baseras på en antirysk propaganda där man kommer att förneka de mångåriga relationerna mellan det ukrainska och ryska folket, bedömer han. Trots det vill vi utveckla samarbetet mellan våra parlament och jag hoppas att det sunda förnuftet vinner.

En annan dumaledamot, Vjatjeslav Nikonov från maktpartiet Enade Ryssland, menar att valresultatet bara avslöjar hur den ukrainska revolutionen misslyckats totalt.

– Maidan ville få bort oligarkerna från den politiska makten, sa Nikonov. Men den stora majoriteten av de invalda, oavsett parti, lyder under samma tre, fyra ukrainska oligarker. I grunden har ingenting förändrats.