Hoppa till huvudinnehåll

Vd för IT-företag: Esbo byter datorer i onödan

På bilden syns en del av en datorskärm, en del av ett tangentbord och datormusen.
Datorerna i de svenska skolorna Esbo förs snart i väg vare sig lärarna vill det eller inte. På bilden syns en del av en datorskärm, en del av ett tangentbord och datormusen. Bild: YLE/Rolf Granqvist bordsdator

Nu avslöjas fler märkligheter när det gäller datorerna vid de svenska skolorna i Esbo. Staden ska nu byta ut datorer som man äger mot leasingdatorer i de svenska skolorna. Det här kan innebära extrakostnder på hundratusentals euro. De nuvarande datorerna fungerar dessutom som de ska. Det här säger vd:n för företaget Opinsys, Jouni Lintu, till Yle Huvudstadsregionen. Företaget ger IT-stöd till de svenska skolorna i Esbo.

- Staden har uppgett för oss att datorerna ska bytas och vi har fått direktiv om hur det här ska ske. Vi ska tillsammans med de andra serviceproducenterna hjälpa till och erbjuda stöd när datorerna byts, säger Lintu.

Förutom Opinsys deltog också Esbo stad och företaget CGI på ett möte i början av oktober där den här bytesoperationen diskuterades. I praktiken är det CGI:s montörer som ska föra i väg de gamla datorerna och installera nya, medan Opinsys ska ge fjärrstöd om det behövs.

Datorteknikansvariga vid bildningssektorn i Esbo, Ari Savander, anser att det inte finns något märkligt kring datorbytet och att det inte överstiger nyhetströskeln. Men han gick ändå inte senare att nå för vidare kommentarer.

Chefen för stadens affärsverk Informationstekniktjänster Jukka Pitkänen vill inte kommentera datorbytet utan hänvisar till Ari Savander.

Direktiv tvingar alla att byta dator

I ett internt direktiv står att datorbytet ska ske med tvång. I direktivet står "vid arbetsstationen frågas inte om den gamla maskinen ska föras i väg, utan den förs i väg". Stycket avslutas med att skolan vid problematiska fall (det vill säga i fall personen inte tillåter att datorn förs i väg) kan vara i kontakt med bildningstjänsternas IT-enhet vid Esbo stad.

Yle Huvudstadsregionen har tidigare rapporterat om märkliga datorkostnader i de svenska skolorna i Esbo. I en budgetrapport för nämnden Svenska rum i augusti framkom att kostnaderna för datorer kan överskridas med 1,2 miljoner euro i år. En anonym tjänsteman vid staden har också vittnat om långvariga oklarheter i datorregistret och oförklarliga kostnadsökningar. Enligt uppgifter ska svenska bildningstjänsterna ha betalat leasingavgift för datorer i onödan.

- Det kan vara så att oklarheterna med registret är orsaken till att staden gör det här. Om alla datorer blir leasingdatorer vet man i alla fall hur ägarförhållandena ser ut. Men det här är ett rätt dyrt sätt att få klarhet i registret, säger Lintu.

Kostnaderna verkar vara höga i Esbo och de är klart högre per elev och per dator än i många mindre kommuner.

Enligt Lintu handlar det om hundratals datorer som ska bytas. Sammanlagt finns ungefär 1200 datorer vid de svenska skolorna i Esbo, men de datorer som redan är leasingdatorer byts inte ut.

Kostnaden för en dator där leasingavgifter, installering och logistikkostnader ingår torde bli omkring 1000 euro, bedömer Lintu. Eftersom det handlar om hundratals datorer blir den sammanlagda kostnaden därmed hundratusentals euro.

Datorerna säljs kanske vidare

Datorerna byts ut i onödan, enligt Lintu.

- De är funktionsdugliga. Det har funnits brister i vissa av datorerna, men inga systematiska fel. Datorerna har några år på nacken. De äldsta är omkring fem år gamla. Om en dator varit sönder har den ofta bytts ut, säger Lintu.

Enligt Lintu förstörs antagligen datorerna nu om de inte säljs vidare. I så fall antas återförsäljningen ändå ske via leasingföretaget och staden förtjänar inget på det.

För Opinsys del förändras ingenting i och med att datorerna byts ut men Lintu ser med oro på hur stadens kostnader för datorer hela tiden stiger.

- Kostnaderna verkar vara höga i Esbo och de är klart högre per elev och per dator än i många mindre kommuner, säger vd:n för Opinsys Jouni Lintu.

Företaget säljer tjänster till 39 kommuner i hela landet.

Läs också:
Svenska rum har inte fått utredning om datorkostnader
Bildningstjänster i Esbo har betalat hyra för datorer - i onödan
Mystisk miljonkostnad för skoldatorer i Esbo - ingen vet varför

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen