Hoppa till huvudinnehåll

Videofilm avslöjar hur olika vi behandlar flickor och pojkar

Sara Sundell
Sara Sundell granskar hur dagisbarn bemöts beroende på vilket kön de har. Sara Sundell Bild: Yle / Ted Urho sakkunnig

Hur daghemspersonalen bemöter ett barn avgörs av barnets kön. Det har Sara Sundell, sakkunnig i jämställdhetsarbete vid Folkhälsan, märkt då hon besökt olika daghem i regionen.

Jag skulle kanske plocka bort Barbie- och Bratzdockor från daghemmen. - Sara Sundell, sakkunnig i genusfrågor.

Sara Sundells ögon snappar snabbt upp hur pojkar och flickor bemöts av personalen på daghem. Hon jobbar som sakkunnig i jämställdhetsarbete med barn och unga, och brukar ofta filma vardagliga situationer i våra daghem. Enligt Sundell har personalen alltid varit välvilligt inställd till hennes observationer.

- De brukar berätta hur de behandlar alla barn lika som individer, men efter att jag filmat dem en stund så ser vi hur omedvetet pojkar och flickor behandlas olika, förklarar Sundell.

Det är skillnaden i behandlingen som lägger grunden för Sundells arbete.

- Genustänk handlar inte om att alla ska bli könsneutrala, utan om att vi borde bemöta alla barn som individer, inte representanter för sitt kön, säger Sundell.

Pojkar vågar, flickor ska vara försiktiga

Sara Sundell menar att sättet hur vuxna på dagis bemöter barn sitter djupt rotat och kan ofta ske omedvetet. Som exempel ger hon klätterställningen.

- Då en pojke klättrat ända upp får han beröm för att han var duktig och klarade av det. När en flicka på motsvarande vis klarar av att klättra ända upp får hon uppmaningar om att vara försiktig och inte falla ner, berättar Sundell om sina observationer.

Hon har också lagt märke till hur pojkar kan förvänta sig att bli uppassade av daghemspersonalen.

- Jag observerade en gång en flicka som satt ouppmärksammad i två timmar för att hon klarade sig själv, medan pojkarna redan i hallen stod och pockade på uppmärksamhet och ville ha hjälp med utekläderna, säger Sundell.

Bort med Barbie och Bratz

För några år sedan orsakade den stockholmska förskolan Egalia rubriker i och med att man pratade om hen och att barnen kallade varandra ”kompis” i stället för att använda varandras könsdefinierande namn.

- Det är kanske lite extremt, tycker Sara Sundell, som hellre vill lägga till än ta bort.

Enligt Sundell handlar jämställdheten i daghemmen inte om att förbjuda vissa leksaker, utan om hur man leker med dem. Ett undantag kommer hon på.

- Jag skulle kanske plocka bort Barbie- och Bratzdockor, men det kan vara svårt. I stället kunde man fundera på hur man leker med dem, till exempel genom att sy kläder till dem, säger hon.

Läs också:
Esbo satsar mest på genustänk på dagis
"Actionman kan visst leka med pärlor"

Så här såg man på barnavård på 1970-talet:

Läs också