Hoppa till huvudinnehåll

Ebola-karantänen hett samtalsämne i USA

Ebola.
I slutet av förra veckan införde flera delstater i USA obligatorisk karantän för återvändande hjälparbetare. Ebola. Bild: AFP / Lehtikuva ebola

USA:s smittskyddsmyndighet CDC har nu utfärdat nya riktlinjer där hjälparbetare som återvänder från eboladrabbade länder inte automatiskt skulle tvingas i karantän. Delstaterna behöver inte följa riktlinjerna och den heta debatten går vidare.

Enligt de nya riktlinjerna från USA:s smittskyddsmyndighet CDC skulle amerikanska hjälparbetare inte automatiskt tvingas i karantän eller isolation då de återvänder från eboladrabbade länder. De flesta skulle istället övervakas aktivt och feberkollas i tre veckors tid.

Bara personer som räknas in i en högrisk-kategori, som exempelvis i misstag kommit i kontakt med en spruta under behandlingen av en ebolasjuk patient, skulle tvingas följa strikta karantänsregler i tre veckors tid efter att hon återvänt.

Men CDC kan inte tvinga delstater att följa de här riktlinjerna och guvernörerna i New York och New Jersey protesterade genast mot dem.

"Politiker borde inte fatta medicinska beslut"

I slutet av förra veckan, efter att en läkare som arbetat i Guinea insjuknade i ebola, införde delstaterna New York och New Jersey obligatorisk karantän för återvändande hjälparbetare. Också delstaterna Illinois, Florida och Georgia har infört strikta karantänsregler.

Den första som tvingades följa de nya reglerna var sjuksköterskan Kaci Hickox efter att hon kommit tillbaka från Sierra Leone. Hon säger sig ha utsatts för skrämmande behandling. Bland annat måste hon tillbringa tre dagar i ett tält med portabel toalett och utan dusch.

Efter att Hickox hotat stämma delstaten New Jersey för att kränka hennes mänskliga rättigheter, så lät guvernör Chris Christie henne åka hem. Hon bor i Maine och enligt New York Times är det oklart vilka regler hon ska följa där.

Hickox fick medhåll från flera håll då hon sade att medicinska beslut borde fattas av läkare - inte politiker.

50 olika sätt att hantera ebola-utmaningen

- Om det finns en sak som blivit klar under de senaste dagarna så är det att USA inte har ett gemensamt svar på hur man ska hantera den utmaning som ebolaviruset utgör, skriver Anthony Zurcher på BBC:s webbsajt. Istället har USA 50 svar som påverkas av politik och personligheter i 50 delstater.

New York Times är inne på samma linje och i en artikel intervjuas hjälporganisationer och vårdpersonal i USA som menar att obligatorisk karantän och den behandling som sjuksköterskan Kaci Hickox utsattes för kommer att försvåra rekryteringen av hjälparbetare betydligt.

Enligt medicinsk expertis smittar ebola inte från en person som inte ännu visar symptom på ebola.

Läs också