Hoppa till huvudinnehåll

Eva Frantz: Därför är min åttaåring på Instagram

Eva Frantz.
Eva Frantz. Bild: YLE/Jyrki Valkama eva frantz,radiohuset

Häromveckan öppnade jag ett Instagramkonto för min åttaåring. Det är egentligen för tidigt, Instagram frågar inte efter användarnas ålder då man registrerar sig men i princip är 13 år den åldersgräns som gäller. Men jag tyckte att åtta år var precis lagom och förklarar gärna varför.

När jag själv var åtta år fanns inga sociala medier. De gånger jag kom i kontakt med mobbning var det skolans korridorer som var skådeplatsen och i dem patrullerade vuxna. Ingenting riktigt hemskt hände just mig, förutom ett och annat ”läski” och ”huora” som västes fram just när den kaffesugna matematikläraren kutat iväg mot lärarrummet. I alla fall kunde jag spänna ögonen i den som yttrat förolämpningen och väsa ett "kan du va själv, mäntti".

Den verklighet som dagens åttaåringar konfronteras med ser väldigt annorlunda ut. Att inom några år vara registrerad på ett antal olika sociala medier kommer att vara lika självklart för dem som det var för mig att ha ett telefonkort i fickan och en Mina vänner-bok i pulpeten. Men på sociala medier kan inte ens den mest uppmärksamma matematiklärare ha koll på allting.

På sociala medier är tonen ofta rå, inte minst bland yngre användare. En semesterbild där du nöjt poserar i blommig klänning och med en glass i högsta hugg kan bemötas med diverse kommentarer om hur ful och äcklig du är. På nätet är det lätt att vara anonym och den som döljer sin identitet kan kosta på sig att vara riktigt elak.

Det här med hyfs på sociala medier är knepigt. Ofta tror jag inte att de barn som häver ur sig förolämpningar på kamraternas sidor menar så illa, men det är svårt att veta var gränserna mellan roligt och taskigt går och vad ens kommentarer kan ha för konsekvenser för den man skriver till. Här måste barnen helt enkelt testa sig fram och då behövs vuxenhandledning.

Tillbaka till min egen åttaåring och hennes nyinledda SoMe-karriär. Hennes profil är låst, så det är bara jag, mommo och mofa som följer henne. Hon tycker det är skojigt att knäppa bilder med sin enkla smarttelefon och testa de olika filtren, men hon får enbart lägga ut bilder som hon först diskuterat med mig. Också bildtexter och kommentarer diskuterar vi, jag förklarar hur en del saker man skrivit kan tolkas fel och hjälper henne med stavningen. Vi har kommit in på en del jobbiga ämnen, som risken man tar då man lägger ut lättklädda bilder, och jag har försökt förklara det hela på ett sätt en åttaåring kan förstå.

Jag har också letat fram några kändisar som känns trygga för en åttaåring att följa och som inte lägger ut bilder som kan verkande konstiga eller skrämmande (Krista Siegfrids är till exempel mycket ansvarsfull gentemot sin unga fan-base).

Nästa steg blir att godkänna lite flera följare, bli Insta-kompis med några klasskamrater, kanske testa att kommentera någon annans bilder och dela ut några likes här och där. Och jag kommer förstås inte att hänga över henne som en skugga precis hela tiden, men jag kommer att finnas med på ett hörn, redo att diskutera då hon blivit frustrerad, förskräckt eller sårad.

Jag blir ibland lite häpen när föräldrar i min ålder säger saker som ”Ja, det där med sociala medier och datorer är inte alls min grej, så jag sysslar aldrig med sådant”. De har förstås all rätt till sin ståndpunkt, men jag kan också tycka att det är rent av oansvarigt att som förälder hålla sig helt utanför den värld som våra barn kommer att landa i, vare sig de vill eller inte. Och då menar jag inte att det är varje förälders plikt att vara hysteriskt aktiv på såväl Instagram, Snapchat och Ello. Men registrera dig, nosa runt lite och få koll på hur det hela fungerar.

När dottern blir lite äldre ska jag föreslå henne följande deal: du måste vara vän med mig på alla de sociala medier där du håller till. I gengäld lovar jag att aldrig skriva pinsamma mamma-kommentarer, utan hålla mycket låg profil på din sida. Men jag kräver möjligheten att se vad som försiggår i din sociala medievärld. Jo, du ska få ha ett privatliv också så de privata meddelandena kan jag hålla mig borta från, men det dina kompisar ser vill också jag se.

När dottern blir 18 står det henne fritt att säga upp vänskapen med mamma på alla forum. Förhoppningsvis ses vi ändå irl* då och då.

*) Mammaaaa, så säger typ INGEN längre.

 • Kristian Vesalainen i HPK:s tröja.

  U18-landslaget ska försvara VM-guldet – första truppen uttagen

  VM-turneringen börjar om två veckor.

  För ett år sedan vann Finlands under 18-åringar VM-guld i USA. Om två veckor börjar turneringen i Slovakien där de finska ishockeyungdomarna ska försvara guldet. Den första truppen är uttagen och innehåller en del bekanta namn.

 • Förhandsröstning på torget i Vasa

  Rösta intill Frihetsstatyn

  Förhandsröstningen i kommunalvalet inleddes.

  På onsdagen inleddes förhandsröstningen i kommunalvalet. Det var kö till det nyinrättade röstningsstället på Vasa torg inför öppningen klockan 10.

 • Bilden visar en 1 000 år gammal tidning skriven på arabiska

  Arabiskan tredje största främmande språket i Finland, efter ryska och estniska

  Antalet personer som talar främmande språk har ökat överlag.

  I slutet av år 2016 bodde det 353 993 personer med ett främmande språk som modersmål i Finland. Alltfler av dem talar arabiska, den arabiska gruppen gick om de somaliska och engelska grupperna och blev tredje störst. Orsaken tros vara den stora flyktingströmmen år 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt

 • Fredrik Åbacka lyssnar på svenska lärarrekryterare

  Jakten på den finlandssvenska läraren

  Finlandssvenska lärare är heta i Sverige

  Är du färdigutbildad lärare och pigg på att röra på dig har du en guldsists just nu. I våg efter våg dyker svenska rekryterare upp på olika håll i Svenskfinland för att försöka dra de världsberömda finska pedagogerna till de svenska skolorna. I måndags höll de en värvningssession i Vasa med representanter från Malmö, Örebro och Eskilstuna.

 • Irene Ekelund i tv-serien Framtidens stjärnor

  Vad kostar det att lyckas inom idrotten?

  Vad är prislappen på att coacha sina barn till framgång?

  TV-serien "Framtidens stjärnor" följer med en handfull elitsatsande ungdomar och deras föräldrar på en ganska törnbeströdd väg mot eventuell framgång. En framgång som på intet sätt är garanterad.

 • Nicke Aldén

  Nicke Aldén: Har kunden alltid rätt?

  Vad tycker du? Vad har du för erfarenheter? Berätta för oss!

  Vi har alla varit där. Vi har fått dålig service, varit missnöjda med en matportion eller blivit besvikna efter ett besök till frissan. Vi har rätt att klaga men har vi alltid rätt?