Hoppa till huvudinnehåll

Förbjudet att ta sin öl till bordet i Kampen

Bild: Yle ölstop

Ett kafé i Kampens köpcentrum i Helsingfors har förbjudit sina kunder att ta alkoholdrycker med sig från disken till bordet. På grund av en förarglig detalj i alkohollagstiftningen tvingas personalen bära dryckerna till bordet.

Johto Café i Kampens köpcentrum har råkat ut för ett alkoholdirektiv som försvårar vardagen för kunden. Kaféets personal berättar för Yle Huvudstadsregionen att disken där alkoholdryckerna säljs inte är utskänkningsområde. Det betyder att en kund som följer lagen inte kan ta emot sin dryck på det området, personalen måste alltså bära drycken ett par meter från disken till kundens bord.

Orsaken till att bardisken inte är utskänkningsområde är att den finns på ett ställe där folk ska kunna gå fritt till butikerna i köpcentret, medan området med bord för kunder finns på sidan om, ett par meter från bardisken.

Kutymen togs i bruk i februari i år. Kaféet har funnits sedan 2006, och Valvira har, i enlighet med alkohollagen, utfört inspektioner i kaféet med jämna mellanrum. Tidigare har inspektörerna godkänt att kunden fått ta med sig sin dryck från disken till bordet, trots att stället var uppbyggt på samma sätt då. Vid kaféet berättar man ändå att det här året förde med sig en överraskning. En annan inspektör än tidigare utförde granskningen, och då var också tolkningen av lagen lite annorlunda - det blev plötsligt förbud för kunden att bära sin egen dryck till bordet.

En kund reagerade på förbudet och lade ut två bilder på Twitter. På den ena bilden ser vi skylten med texten "För att följa alkohollagen servererar vi alla alkoholdrycker till borden". På den andra bilden syns stengolvet som inte är utskänkningsområde och en del av heltäckningsmattan, det vill säga området där alkohol får serveras.