Hoppa till huvudinnehåll

Grundskolan kommer!

Lagen om grundskoleförändringen i Finland stiftades 1968, men övergången skedde gradvis under 1970-talet. Många föräldrar och lärare var skeptiska när grundskolan introducerades. Med en massiv informationskampanj i tv- och radio ville man skingra oron.

Grundskolan i Finland infördes gradvis på 1970-talet, och ersatte den tidigare folkskolan, medborgarskolan och mellanskolan. Alla barn skall i grundskolan ges likadana möjligheter till fortsatta studier. Förutom själva undervisningen är skolresor, lunch, skolmaterial, skolhälsovård och elevvård i de flesta fall kostnadsfria för eleven.

Men det var inte klart för alla att grundskolan var något bra. Man oroade sig för att den nya skolan inte skulle vara disciplinerad, inte lära barnen något. Därför körde Rundradion information om grundskolan. Ibland blev föräldrarna kanske mera förvirrade av informationen.

I den tvådelade serien Den nya skolan presenterar man läroplanen och kommunernas övergång till grundskolan. Vad innebär differentierad undervisning och vad är ett studieprogram?

Undervisningen i grupper och team i motsats till disciplinerad katederundervisning. Vi ser konkret hur Hans Näsman drar klassens arbete. Också skolmat, skolskjutsar och hälsovård skall erbjudas åt alla barn.

Tölö svenska samskola är en skola med en speciell undervisning, individuell handledning, inga läxor och individuellt arbete med veckotimmar. Och intensiv stödundervisning. Skolan är en enhetsskola. Rektor Per Falck berättar.

Vissa lärare är oroliga för hur det skall gå när folkskolan blir grundskola. Vi får höra en folkskolelärare som brinner för sitt jobb, men oroar sig för framtiden. Viktigt är att samarbetet mellan skola och hem fungerar.

Hur är det att flytta från ett litet lågstadium till ett stort högstadiekomplex? Vi bekantar oss med barn som flyttar från lilla Mårsbacka skola till högstadiet i Sibbo.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Midsommarstångens historia

  Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

  Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

 • Väderprognos och varningar i midsommartid

  Juha Föhr ger en prognos för midsommarafton

  Midsommaren närmar sig. Då bör båtförarna varnas och vädret diskuteras. I det här klippet från 1992 lovar Juha Föhr att det blir tillfälligt varmt och soligt.

 • Morjens: Midsommarsketch

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch.

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch i Morjens.

 • Midsommar i Nagu

  17 % av de unga under 25 år på Nagu är arbetslösa.

  Hur har ungdomarna det i Nagu, skärgårdskommun i Åbolands skärgård? Hurudana utsikter har de inför framtiden och midsommaren?

Nyligen publicerat - Arkivet