Hoppa till huvudinnehåll

Kriget mot IS kostar mer än beräknat medan flyktingar lider nöd

Folk på flykt undan IS överskrider gränsen mot Turkiet.
Strider i Kobane i Syrien. Folk på flykt undan IS överskrider gränsen mot Turkiet. Bild: EPA / SEDAT SUNA islamiska staten

USA:s försvarsministerium Pentagon säger att offensiven mot den såkallade Islamiska staten i Syrien och Irak kostar mer än ursprungligen beräknat. Samtidigt är FN utan pengar för nödställda syrier och irakier

Enligt Pentagon har attackerna som började i augusti kostat omkring 6,5 miljoner euro per dag vilket är en miljon mer än beräknat.

Amerikanska plan har utfört 6 600 flygningar som hittils har kostat över 450 miljoner euro sedan den 8 augusti.

Enligt oberoende amerikanska uppskattningar är Pentagons uppgifter ändå i underkant och USA har redan spenderat omkring en miljard euro sedan president Barack Obama började sända amerikanska styrkor till Irak i medlet av juni.

På årsnivå kan den amerikanska offensiven kosta upp till 3 miljarder euro årligen om attackerna fortsätter på nuvarande nivå anser budgetexperter som tidigare arbetade inom den amerikanska administrationen uppger nyhetsbyrån AFP.

FN klagar samtidigt över brist på pengar för flyktingar

Samtidigt är nöden bland syriska flyktingar värre än någonsin förut medan vintern är i antågande.

Över 3 miljoner syrier har flytt utomlands och nära 7 miljoner är flyktingar i sitt eget land.

Den andra hälft av befolkningen som inte har behövt fly lider också av galopperande inflation och skyhöga bränslepriser som pressar upp priserna på mat och andra förnödenheter.

Elnätet och jordbruket har brutit samman på grund av kriget och miljoner syrier står inför en ytterst knapp och kall vinter om omvärlden inte får till stånd en humanitär koalition i likhet med den militära koalition som USA har byggt upp.

Humanitära organisationer som FNs livsmedelsfond WFP och flyktingkommmisariatet UNHCR klagar över att kassan är tom och att man redan måste skära ner biståndet till flyktingar innan vintern ens har börjat.

WFP har skurit ner matransonerna till flyktingar i Libanon med upp till 30 procent och över en miljon flyktingar i Turkiet får inte längre någon mathjälp alls av WFP som räknar med att Turkiet fyller hålet.

Men det klarar Turkiet inte av ensamt.

Förra månaden hade turkarna fått endast en fjärdedel av det utlovade biståndet av omvärlden som tycks lida av givartrötthet samtidigt som den satsar allt mer pengar på militära åtgärder mot jihadister i Syrien och Irak.

Flyktingar allt mer utsatta i grannländer

Syriens grannländer Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak har också destabiliserats av kriget och motståndet mot syriska flyktingar ökar på grund av akuta ekonomiska och politiska problem.

Irak har redan drabbats av inbördeskrig och Libanon är på väg ditåt medan Turkiet och Jordanien bävar inför vad som komma skall.

Syriska flyktingar som tävlar om jobb, bostäder och knappa vattenresurser med lokalinvånare utsätts allt mer för restriktioner och läget kommer sannolikt att förvärras om inget görs.

FN vädjar om hjälp till flyktingar i Irak

Nästan 3 miljoner flyktingar i Irak behöver också omedelbar mathjälp och nästan en miljon är utan tak över huvudet inför vintern.

FN räknar med att över 5 miljoner irakier har drabbats av den pågående konflikten och vädjar därför om nästan 2 miljarder euro i bistånd för vintern.

Att döma av bristen på hjälp till syrierna är det ändå risk för att även dessa vädjanden faller för döva öron.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes