Hoppa till huvudinnehåll

Mumin goes fashion

Designern Paola Suhonen älskar mumintrollens olika skikt. Bild: Foto: Eva Frantz morgonöppet

Trinda mumintroll och skrangliga filifjonkor pryder Paola Suhonens nya flashiga Moomin-kollektion, som når affärerna på våren. Kollektivet erbjöd barnboksförläggaren Sara Ehnholm Hielm en klädprovning i Ivana Helsinkis showroom i Arabia.

Sara Ehnholm Hielm provar muminklänning
Sara Ehnholm Hielm provar muminklänning Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola muminklänning

- Den här klänningen ser ut som en Muminbok från 1950-talet, färgvärlden är den samma. Farlig Midsommar, utbrister Sara Ehnholm Hielm. Hon är speciellt förtjust i tyget, som ser handtecknat ut, precis som i Muminböckerna, som hon ger ut på SETS. Tove Jansson var själv modeintresserad, en modeikon.

- Jag har just läst den nya boken Brev från Tove Jansson. Där uttrycker hon sin förtjusning över en kappa hon fått, säger Ehnholm Hielm. De svartvita, lite grafiska klänningarna skulle ha klätt Tove Jansson. En stilig, skarp silhuett med svartvita seriefigursaktiga mönster, kännetecknar en del av Ivana Helsinkis kollektion.

Själfullhet

Designern Paola Suhonen är dotter till en psykoanalytiker och hittar olika skikt i muminkaraktärerna. Mumintrollen är sagor för vuxna och därför passar de utmärkt för vuxna kvinnor.

- Jag ville filma vår inspirationsfilm vid fyren på Söderskär, där Tove hämtade sin inspiration, berättar Suhonen. Toves konstnärliga själfullhet är grunden för den nya fashionabla kollektionen.

Sara Ehnholm Hielm i muminklänning
Sara Ehnholm Hielm i muminklänning Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola sara ehnholm hielm

Jag blev själv mest förtjust i en skir, vit spetsklänning, där man kan se små fjärilar.

- Den här klänningen blev japanerna stormförtjusta i, berättar Suhonen som just i går kommit hem från Japan. Den vita själfulla muminklänningen är så långt borta från alla tidigare muminprylar med printat tryck, såsom muminmuggar och barnblöjor.

Se också inslaget om Paula Suohonens muminkollektion i senaste avsnittet av Kollektivet.