Hoppa till huvudinnehåll

Nollränta i Sverige

Svenska kronor
Svenska kronor Bild: Riksbanken i Sverige kronor

För första gången någonsin sänker Riksbanken i Sverige sin styrränta till noll procent. Med den oväntat stora sänkningen vill Riksbanken få priserna att börja stiga.

Sänkningen beskrivs i svenska massmedier bland annat som en skräll. Få hade väntat sig att Riksbanken skulle sänka styrräntan (reporäntan) så här lågt.

Innan tisdagens räntebesked låg den svenska styrräntan på 0,25 procent. En enhällig direktion bestämde ändå att införa nollränta. Det är nu gratis för bankerna att låna pengar från Riksbanken.

Inför beslutet trodde många analytiker att Riksbanken skulle sänka räntan med 0,2 procentenheter till 0,05 procent. Det här hade varit samma nivå som Europeiska Centralbankens styrränta ligger på. Nu blev det en radikalare åtgärd.

Vändning först 2016?

Den svenska ekonomin är i och för sig stark, heter det i Riksbankens uttalande. Problemet är inflationen.

Med tisdagens åtgärd vill banken få fart på inflationen så att priserna börjar stiga. Inflationen i Sverige ligger just nu på minus 0,4 procent vilket är långt från målet på 2,0 procent. Det är nästan tre år sedan inflationen låg på den här nivån.

Riksbanken bedömer att en höjning av räntan kan bli aktuell tidigast i mitten av år 2016. Också då kommer det att handla om en långsam höjning, säger man på banken.

Räntebeskedet kan leda till att svenskarna blir ännu mer benägna att skuldsätta sig, säger experter till svenska massmedier.

- Det här ger en signal till hushållen att det kommer vara billigt att låna och det kommer att vara det länge, säger chefekonomen Annika Winsth på Nordea till Aftonbladet.

Efter förmiddagens besked sjönk den svenska kronan i förhållande till både euron och dollarn.

SVT skriver om räntesänkningen och dess effekter

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes