Hoppa till huvudinnehåll

Pälshandlare i Grekland kämpar för sin överlevnad

Den ryske Emzo Saridis är orolig för sin pälsbutiks framtid.
Den ryske Emzo Saridis är orolig för sin pälsbutiks framtid. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström pälsbutik

För två år sedan sålde Grekland 136 446 pälsar till Ryssland. I pengar är det här 108 miljoner euro och utgör ungefär en fjärdedel av all export från Grekland till Ryssland. Nu har både den ekonomiska krisen och Ukrainakrisen tvingat pälshandlare att sätta lapp på luckan.

En stor grupp turister står och blockerar ingången till en pälsbutik. De har nyligen gjort den långa vandringen upp till Akropolis och vill nu gärna vila på trappan till butiken. Det här är - eller åtminstone var - ett drömläge för den ryske pälshandlaren Emzo Saridis pälsbutik.

- Varannan dag har vi inga kunder alls, suckar Emzo Saridis uppgivet.

Emzo Saridis kom till Grekland för över 20 år sedan och han har varit pälshandlare i över 10 år. Han har två butiker i Aten. Största delen av hans pälsar kommer från Finland, berättar han stolt. Jag undrar hur det kommer sig att han ville öppna en pälsbutik just i Grekland.

- Jag jobbade tidigare inom turistbranschen och ryssarna klagade ständigt över att det inte fanns pälsbutiker på semesterorterna. Jag öppnade en av mina butiker inför sommar-OS i Aten år 2004. Affärerna gick bra fram till 2008 då den ekonomiska krisen slog till, säger Saridis.

I maj började det gå neråt

Därefter har det periodvis gått bättre men i maj sjönk värdet på skinn och pälsar. Många företagare passade på att öppna nya butiker på de grekiska öarna som är populära resmål för bland annat ryska turister. Det här tvingade Saridis att sänka sina priser.

Pälsar blir kvar på räcken i Atens pälsbutiker.
Få betalar fullt pris för Emzo Saridis pälsar. Pälsar blir kvar på räcken i Atens pälsbutiker. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström pälsbutik

- Av hundra kunder är det ungefär tio som betalar fullt pris för mina varor i dag, säger Saridis och håller upp en lång minkpäls. Till exempel den här kostar egentligen 1 000 euro men det är ingen chans att jag får fullt pris för den.

En annan orsak som skapat oro bland pälshandlarna i Grekland är Ukrainakrisen. Eftersom ryska resebyråer har gått i konkurs och rubeln har blivit svagare reser ryssarna inte lika mycket som tidigare. Det här har drabbat Saridis som är totalt beroende av sina ryska kunder eftersom de utgör omkring 90 procent av hans klientel.

- Jag lever i en ständig osäkerhet. Jag vet inte hur det ser ut i morgon och jag vet inte hur länge jag kan hålla kvar båda mina butiker i Aten, säger Saridis.

Allt sedan sedan Ryssland införde sanktioner mot livsmedel från EU-området har pälshandlare i Grekland bitit på naglarna av rädsla för att sanktionerna skulle utvidgas till att beröra också päls.

Den växande turismen inger inte hopp

Turismen i Grekland verkar må bra just nu och många hoppas på att den växande turismen ska lyckas återuppliva den grekiska ekonomin. På ett år har intäkterna från turismen stigit med nästan två miljarder och i år ger turismen Grekland ungefär 14 miljarder euro. Det här inger trots allt inget hopp hos Saridis.

- Ja vi ser ju att turismen mår bra, säger Saridis och pekar på turistgruppen utanför butiken. Men det tröstar inte mig. Jag behöver kunder, suckar Saridis.

Vad borde hända för att du skulle känna dig trygg som pälshandlare i Grekland?

- Alla sanktioner borde slopas och så borde vi införa visumfrihet för ryska turister, säger Saridis och tar en klunk kaffe ur en kopp med den tvåhövdade örnen på.

Grek i Finland: Vi skulle inte ha lämnat ett Grekland i kris
”Krisen är en ny början för Grekland”

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes