Hoppa till huvudinnehåll

Ronaldo, Messi, Zlatan – eller en världsmästare?

Tyskland firar VM-guld 2014
Sex av sommarens tyska världsmästare finns med bland kandidaterna till Ballon d'Or. Tyskland firar VM-guld 2014 Bild: EPA / All Over Press tysklands fotbollslandslag

Sex av sommarens tyska världsmästare hittas bland kandidaterna till världens bästa fotbollsspelare 2014. Med finns givetvis också stjärnor som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Zlatan Ibrahimović – men däremot inte Luis Suárez.

De sex världsmästarna som finns bland de 23 nominerade spelarna är Mario Götze, Toni Kroos, Philipp Lahm, Thomas Müller, Manuel Neuer och Bastian Schweinsteiger.

Cristiano Ronaldo glödhet mot Elche.
Cristiano Ronaldo favorit till titeln. Cristiano Ronaldo glödhet mot Elche. Bild: EPA/JuanjoMartin/AllOverPress epaselect
Bland dem rankas framför allt Müller och Lahm högt hos vadslagningsbyråerna, men favoriter till titeln är ändå Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Ronaldo tog hem Ballon d’Or 2008 och 2013, och Messi i fyra raka år däremellan.

Zlatan Ibrahimović är som väntat enda nordbo på listan. Ivorianen Yaya Toure är ensam afrikan, och James Rodriguez (Colombia) och Neymar (Brasilien) de enda sydamerikanerna utanför Argentina.

Efter Tyskland har Spanien och Argentina flest kandidater. Båda länderna fick med tre spelare. Uruguays Luis Suarez som gjorde en strålande säsong i Liverpool finns däremot inte med efter bitskandalen i VM-turneringen.

Landslagens kaptener och chefstränare samt särskilt utvalda fotbollsjournalister röstar fram vinnaren som offentliggörs den 12 januari. Då blir det bland annat också klart vem som är årets damspelare och bästa tränare på både herr- och damsidan.

De 23 kandidaterna till Ballon d’Or: Gareth Bale (WAL), Karim Benzema (FRA), Diego Costa (ESP), Thibaut Courtois (BEL), Cristiano Ronaldo (POR), Angel Di Maria (ARG), Mario Götze (GER), Eden Hazard (BEL), Zlatan Ibrahimovic (SWE), Andres Iniesta (ESP), Toni Kroos (GER), Philipp Lahm (GER), Javier Mascherano (ARG), Lionel Messi (ARG), Thomas Mueller (GER), Manuel Neuer (GER), Neymar (BRA), Paul Pogba (FRA), Sergio Ramos (ESP), Arjen Robben (NED), James Rodriguez (COL), Bastian Schweinsteiger (GER), Yaya Toure (CIV).