Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland och försvar hetast på NR-möte

Statsministrarna från de nordiska och baltiska länderna höll en presskonferens inför Nordiska rådets session i Stockholm.
De nordiska och baltiska statsministrarna höll den 27 oktober en presskonferens inför Nordiska rådets session i Stockholm. Statsministrarna från de nordiska och baltiska länderna höll en presskonferens inför Nordiska rådets session i Stockholm. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND premiärministrar

Försvarssamarbete och Natofrågan dominerade på Nordiska rådets session i Stockholm, där också de nordiska statsministrarna möttes i dag.

- Det hetaste temat har varit Ukrainakrisen och Rysslands utrikespolitiska och säkerhetspolitiska doktrin, sade statsminister Alexander Stubb på en presskonferens idag.

Hur kan de nordiska länderna gå framåt i försvarsfrågan?

- Alla måste ha ett självständigt och trovärdigt försvar. Efter det måste vi ha samarbete på nordisk nivå och dessutom på EU-nivå. Och Natoländerna har sitt eget samarbete. Vi söker synergieffekter, och försvarssamarbete med Sverige är ett viktigt exempel på det.

Just på det här mötet mellan de nordiska statsministrarna fattas dock inga konkreta beslut i försvarsfrågan, utan mötet är ett sätt att träffas och umgås "som en familj", sade Stubb.

Läs också