Hoppa till huvudinnehåll

Bostadspriserna sjunker i huvudstadsregionen

I Hagalund sjunker priserna på höghuslägenheter med tre rum eller mer. Bild: Maja Ottelin/YLE stadsplanering

Mest sjunker priserna på stora höghuslägenheter i Hagalund, Westend, Gäddvik och Grankulla. Samtidigt stiger priset på ettor i Helsingfors centrum. Så här ser bostadsmarknaden ut enligt Statistikcentralen.

Sebastian Rostedt säljer bostäder får Huom!
Sebastian Rostedt Sebastian Rostedt säljer bostäder får Huom! huom!

Priserna på gamla aktiebostäder har börjat dala i huvudstadsregionen. Under det tredje kvartalet sjönk priserna med i medeltal 0,8 procent jämfört med motsvarande period år 2013.

- Det är köparnas marknad för tillfället. Man kan göra helt vettiga köp just nu för utbudet är så extremt stort. Det finns faktiskt trevliga bostäder på marknaden och det går att förhandla om priserna, säger Sebastian Rostedt som jobbar som bostadsförmedlare på Huom!.

I Hagalund, Westend, Gäddvik och Grankulla har priserna på höghuslägenheter sjunkit med 6,7 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period ifjol. Mest sjunker priserna på de stora höghuslägenheterna, de såldes för 9,7 procent mindre än ifjol.

I Helsingfors sjunker också priset på stora höghuslägenheter med tre rum eller mer. Priset har sjunkit med 4,5 procent i Helsingfors centrala delar.

Ettor i Helsingfors centrum blivit dyrare

Sebastian Gripenberg, fastighetsmäklare,
Sebastian Gripenberg Sebastian Gripenberg, fastighetsmäklare, Bild: Yle/Helena von Alfthan sebastian gripenberg

Trots att trenden som helhet är att priserna sjunker, finns det också många undantag. Priserna på radhus i Vanda har stigit med 2,4 procent enligt Statistikcentralens uppgifter.

I Helsingfors centrum steg priserna på ettor med 2,6 procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående år.

- Tredje kvartalet innehåller den tiden då studerande kommer till Helsingfors och för brinnkära livet söker en bostad. I juli, augusti och september är det en fruktansvärd brist på ettor och tvåor, det gör att det betalas högre pris i och med att utbudet är litet, säger fastighetsmäklare Sebastian Gripenberg.

När det gäller små bostäder på centrala platser är marknaden annorlunda. Behovet är mer akut medan de som behöver större bostäder har tid att vänta.

- När det gäller större bostäder så tittar köparen mera på vad helhetsutsikterna är för Finland och för ekonomin, och på den egna personliga ekonomin och anställning och alla de sakerna, säger Sebastian Gripenberg.

Läs också:
Nedgången drabbar småhusägare – se hur priserna har förändrats

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen