Hoppa till huvudinnehåll

Högholmen bäst i världen på snöleopardsungar – se video

Att ha snöleoparder i djurparker är en bra säkerhetskopia anser snöleopardsexperten Gustaf Samelius. Högholmen har stått för 140 ungar under de senaste 50 åren, medan stammen i det vilda består av mellan 3500 – 7000 djur. De lurviga helsingforsarna skickas ofta till djurparker i andra länder.

Av de stora kattdjuren är snöleoparden även det enda som inte kan ryta. Istället kommuncerar den med att urinera. -Gustaf Samelius

Snöleoparden är ett kattdjur som människan egentligen vet ganska lite om, menar doktor Gustaf Samelius som forskar i snöleoparden vid Lantbruksuniversitetet i Sverige.

- Stammen är ju rätt liten. Den har inte vuxit, men å andra sidan har den inte krympt heller, så på det stora hela mår snöleoparden ganska bra, säger han.

Förklaringen till att snöleoparden klarar sig är att den bor högt uppe i bergen.

- De flesta andra stora kattdjur lever nära intill människan som hela tiden expanderar sitt eget revir. Snöleoparden delar sitt revir bara med några herdar och stenbockar, säger Samelius.

Gustaf Samelius är expert på snöleoparden.
Gustaf Samelius är expert på snöleoparden. Gustaf Samelius är expert på snöleoparden. Bild: Yle / Ted Urho gustaf samelius

Det konstigaste kattdjuret vi har

Snöleoparden är ett spännande djur, och då doktor Gustaf Samelius talar om djuret vid inhägnaden på Högholmen tindrar det lite till i hans ögon. En av de mest fascinerande aspekterna på djuret är svansen.

- Snöleopardens svans är lika lång som hela kroppen. Den fungerar som roder när djuret hoppar omkring i bergen och jagar stenbockar. Och då det är riktigt kallt täcker djuret in nosen med sin svans, berättar Samelius.

Snöleoparden är enligt Samelius dessutom det fredligaste av de stora kattdjuren. Under modern tid har enbart en handfull fall rapporterats där en snöleopard attackerat en människa. Även här ligger förklaringen i boningsorten.

- Snöleoparden är ett mycket skyggt djur, och kommer ganska sällan i kontakt med människan, förklarar Samelius som själv bara kommit i kontakt med en snöleopard i det vilda en enda gång.

Av de stora kattdjuren är snöleoparden även det enda som inte kan ryta. Varför kan Gustaf Samelius inte riktigt svara på.

- Det har något med fysiologin att göra. Istället kommunicerar snöleoparden i främsta hand genom att märka sitt revir med urin.

På 1960-talet bodde kattdjuren på Högholmen i lite annorlunda burar än idag.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen