Hoppa till huvudinnehåll

Näringsexpert: Lagom mängder mjölk okej

Mikael Fogelholm
Mikael Fogelholm Bild: Antti Lempiäinen/Yle mikael fogelholm

Den svenska studien som visar att riklig konsumtion av mjölk hänger ihop med hälsofaror, är välgjord och intressant. I det här skedet finns det ändå ingen orsak att ändra näringsrekommendationerna om mjölk, säger finländsk näringsexpert.

Mikael Fogelholm, professor vid avdelningen för näringslära vid Helsingfors universitet tycker att den svenska undersökningen är intressant läsning. Tidigare undersökningar har inte skiljt mellan mjölk och mjölkprodukter. Nu har de svenska forskarna koncentrerat sig uttryckligen på mjölkens eventuella hälsorisker, speciellt risken att dö i förtid och förekomsten av benbrott.

- Studier av det här slaget visar inte direkt på orsak och verkan, men ett starkt samband tycks det vara, säger Mikael Fogelholm.

"Absolut överraskande"

Enligt Fogelholm är forskargruppen bakom undersökningen välkänd och studien håller enligt honom hög kvalitet. Fogelholm hade inte väntat sig resultat av det här slaget.

- Det är absolut överraskande, säger Fogelholm.

Han tror att det starka sambandet mellan rikligt mjölkdrickande och olika hälsoproblem kan förklaras av mängden mjölk.

- Det är sällan som ett enskilt födoämne antingen är jättebra eller jättedåligt. Här kan riskerna hänga ihop med en överdriven konsumtion.

I studien visade det sig att speciellt kvinnor som drack tre glas mjölk per dag eller mer dog tidigare än de som drack mindre mjölk. Kvinnorna som drack mycket mjölk drabbades också oftare av benbrott.

- Hälsofrågorna har med helheten att göra. För liten eller för stor konsumtion av nästan vad som helst kan vara skadligt, påminner Mikael Fogelholm.

Inga ändringar i rekommendationerna

Mikael Fogelholm är medlem i statens näringsdelegation som gör upp de officiella näringsrekommendationerna. I dagens läge sägs det inget specifikt om mjölken i rekommendationerna. I stället rekommenderas 5-6 deciliter flytande mjölkprodukter samt några skivor ost per dag. I det här skedet finns det ingen orsak att ändra på det här, säger Fogelholm.

- Det här är en bra undersökning, men trots allt bara en undersökning. Om fler studier kommer fram till samma resultat, blir vi tvungna att tänka om.

Misstankar om att en stark mjölkindustri skulle ha påverkat de nordiska näringsrekommendationerna förnekar Fogelholm.

- Om det handlade om en stark mjölklobby, skulle vi också rekommendera smör.

Läs också:

Svensk studie: Mjölk är skadligt