Hoppa till huvudinnehåll

Skoldatorer kan användas i tio år - Grankulla visar exempel

Allan Schneitz
Allan Schneitz har hittat på sätt för att få ner IT-kostnaderna i skolorna i Grankulla. Allan Schneitz Bild: Yle / Ted Urho unelma

I motsats till situationen i grannkommunen Esbo byts datorerna i skolorna i Grankulla inte ut med tre års mellanrum. Grankulla har på det här sättet fått ner IT-kostnaderna med 40 procent.

Yle Huvudstadsregionen har under den här hösten rapporterat om en rad märkligheter när det gäller datorkostnaderna vid de svenska skolorna i Esbo. Kostnaderna har på ett oförklarligt sätt stigit och staden har ett system där datorerna i skolorna leasas och byts ut med tre års mellanrum.

Hjärnan bakom Grankullas framgång när det gäller IT heter Allan Schneitz. Han jobbar med IT vid stadens finska skolor. 2007 valde staden att återanvända gamla datorer och ta i bruk Linux. En undersökning från teknologiska forskningscentralen VTT visade senare att staden genom det här har sparat nästan 40 procent och minskat belastningen på miljön med 50 procent.

- Vi tänkte att vi inte har råd att byta datorerna vart tredje år och funderade på en annan lösning. Vi hitta sedan en Linuxbaserad lösning där datorerna kan användas längre än tre år. De äldsta har använts i tio år, säger Schneitz.

Gamla datorer återanvändes och gjordes om till så kallade "dummies" där all data lagrades på en server.

"Lärarna ville inte ge upp sina rutiner"

Enligt Schneitz har eleverna tagit emot lösningen bra, medan lärarna kanske var mer tveksamma i början.

- För eleverna var det här inget speciellt, eftersom de använde datorerna för att surfa på nätet. Men med lärarna var det lite mer arbete. De ville kanske inte ändra sina rutiner så lätt, säger Schneitz.

Datorerna använde sig alltså av öppen källkod. Enligt Schneitz ökar användningen av det här i skolorna.

- Användningen ökar. Här i Grankulla är vi vana med Linux och öppen källkod. Det är ändå svårt att säga om Linux slår igenom ännu mer, men jag hoppas det, säger Schneitz.

Har du då några råd till Esbo för att deras IT-kostnader ska sjunka?

- Vi är en mindre kommun, men Esbo får gärna komma på besök och bekanta sig med hur vi gjort det, säger Schneitz.

Läs också:

Splitternya datorer har legat oanvända i flera år i Esboskola
Vd för IT-företag: Esbo byter datorer i onödan
Svenska rum har inte fått utredning om datorkostnader
Bildningstjänster i Esbo har betalat hyra för datorer - i onödan
Mystisk miljonkostnad för skoldatorer i Esbo - ingen vet varför

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen