Hoppa till huvudinnehåll

Splitternya datorer har legat oanvända i flera år i Esboskola

Keyboard.
Keyboard. keybord

Splitternya leasingdatorer för en hel datorklass har hittats i ett lagerutrymme i Lagstads skola i Esbo tidigare i höst. De har legat där i två och ett halvt år. Datorerna lär ha kostat för staden under den här tiden och om ett halvt år ska datorerna bytas ut eftersom leasingperioden är på tre år. Det här uppger flera källor för Yle Huvudstadsregionen.

- Jag hörde om de oanvända datorerna och när jag kollade upp det såg jag dem också. De hade varit där i två och ett halvt år och de var tillräckligt många för en hel datorsal, säger en person som ger datorstöd till skolorna i Esbo. Han vill vara anonym.

Enligt honom är det fråga om 16 datorer. I lagerutrymmet fanns hela 32 lådor eftersom skärmarna och själva datorerna var förpackade skilt för sig.

Han förstår inte hur det är möjligt att datorerna varit där så länge.

De hade varit där i två och ett halvt år och de var tillräckligt många för en hel datorsal.

- Det skulle ha funnits användning för dem i Lagstads skola eftersom det har funnits sämre datorer som har varit i bruk i klasserna, säger mannen, som inte känner till om datorerna nu har tagits i bruk.

Han hittade datorerna i början av september och enligt leveransuppgifter hade de då varit i skolan i två och ett halvt år. Staden leasar eller hyr datorerna från ett leasingföretag och de byts ut vart tredje år, vilket betyder att de här datorerna om bara ett halvt år borde bytas ut igen oberoende om de har använts eller inte.

Datorsalen i Lagstad har reparerats

Datorhärvan vid de svenska skolorna i Esbo växer nu alltså ytterligare. Yle Huvudstadsregionen har tidigare rapporterat att datorutgifterna vid de svenska skolorna kan överskridas med en miljon euro i år, och en anonym tjänsteman har berättat om långvariga oklarheter i datorregistret och oförklarliga kostnadsökningar. Jouni Lintu, som är vd för Opinsys som ger IT-stöd till skolorna, berättade i måndags att Esbo nu planerar att byta fullt fungerande datorer som staden äger mot leasingdatorer. Det här kan enligt Lintu innebära extrakostnder på hundratusentals euro.

Stadens förklaring till varför datorerna i Lagstads skola inte har tagits i bruk antas vara att skolans datorsal har reparerats, det säger en annan anonym källa till Yle Huvudstadsregionen.

- Det pågick reparationsarbeten i skolans datorsal och datorerna kunde inte tas i bruk direkt. Men arbetet pågick bara i några månader. Datorsalen var fuktskadad.

Enligt källan har staden betalat leasingavgifter för datorerna.

- Det går alltid avgifter och företagen skickar räkningar till staden.

Har kostat omkring 10 000 euro

Leasingavgiften för en dator är omkring 20 euro per månad. Därmed torde den sammanlagda leasingkostnaden för 16 datorer i två och ett halvt år bli ungefär 10 000 euro. Esbo stad har leasingavtal med Danske Finance och KL-Kuntahankinnat.

Rektorn för Lagstads skola Agneta Torsell känner inte till de upphittade datorerna och vill inte kommentera frågan. Hon hänvisar till Gunilla Palmén som jobbar med bland annat personalens kompetens inom IKT vid Svenska bildningstjänster.

Men Palmén vill inte heller kommentera utan hänvisar till Ari Savander, som är IT-chef vid bildningssektorn i Esbo. Han gick däremot inte att nå på tisdagen.

Fujitsu som varit en av de största leverantörerna för datorer i Esbo vill inte heller kommentera utan anser att det är en intern fråga för Esbo. Fujitsu har tidigare haft hand om det mesta när det gäller datorerna i Esbo, men CGI vann en anbudstävling om ansvaret för datorernas slutanvändartjänster i januari i år.

Läs också:
Vd för IT-företag: Esbo byter datorer i onödan
Svenska rum har inte fått utredning om datorkostnader
Bildningstjänster i Esbo har betalat hyra för datorer - i onödan
Mystisk miljonkostnad för skoldatorer i Esbo - ingen vet varför

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen