Hoppa till huvudinnehåll

SR: Svenska partier vill utreda värnplikt

En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014.
En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014. Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL stridsbåt

En majoritet av riksdagspartierna stöder försvarsminister Peter Hultqvists planer på att utreda möjligheterna att återinföra värnplikten i det svenska försvaret, rapporterar Sveriges Radio.

Hultqvist vill utreda om det är möjligt att tillämpa det norska systemet i Sverige. I Norge har försvaret en kombination av värnpliktiga och fast anställda. Sverige gick däremot för fyra år sedan över till en modell med enbart anställda soldater.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson säger till SR att det fattas tusentals deltidsanställda soldater och sjömän i Sverige och att bristen kommer att hålla i sig under de tio närmaste åren. Han anser att det är värt att utreda Hultqvists förslag.

Också Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är positiva till den socialdemokratiske försvarsministern planer. Moderaterna vill däremot hålla fast vid det nuvarande systemet.

Läs också