Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien vill ha lösning i tvisten om Assange

Julian Assange håller presskonferens på Ecuadors ambassad i London den 18 augusti 2014.
Julian Assange håller presskonferens på Ecuadors ambassad i London den 18 augusti 2014. Bild: EPA/John Stillwell assange

Den brittiska regeringen skulle gärna se att den svenska överåklagaren Marianne Ny kommer till London för att förhöra Wikileaks grundare Julian Assange om våldtäktsmisstankar. Ny lovar att ge ett svar inom några dagar

Storbritannien hoppas att ett förhör före en eventuell rättegång skulle lösa den segslitna rättstvisten om Assange som misstänks för våldtäkt och sexuellt ofredande under ett besök i Sverige.

Assange har vistats i Ecuadors ambassad i London i över två år för att undgå att utvisas till Sverige där överåklagaren Marianne Ny inte ännu har väckt åtal, i väntan på att förhöra honom först.

Assange befarar att Sverige kunde utlämna honom till USA efter en eventuell våldtäktsrättegång i Sverige.

Frågan togs upp vid en frågestund i det brittiska parlamentet i går.

Den biträdande utrikesministern Hugo Swire svarade på en fråga att den brittiska regeringen skulle välkomna Marianne Ny om hon vill komma till London för att förhöra Assange.

- Det här är frågor som åklagaren ska besluta om, men om hon vill komma hit för att förhöra Mr Assange på ambassaden i London så skulle vi göra absolut allt för att underlätta det. Vi skulle faktiskt aktivt välkomna det, sade Swire enligt The Guardian.

Britter och svenskar trötta på tvisten om Assange

Swire antydde en viss brittisk trötthet på rättstvisten.

Assanges advokater har överklagat det senaste häktningsbeslutet och hovrätten i Sverige väntas avgöra fallet inom kort.

Advokaterna hävdar att Ny inte har försökt förhöra Assange tillräckligt aktivt och att Assange därför är frihetsberövad på orimliga grunder.

Enligt Guardian har stämningen svängt bland svenska toppjurister som anser att det är hög tid att lösa tvisten om Wikileaks grundare..

Överåklagaren Marianne Ny har hittills hållit fast vid att Assange måste komma till Sverige för förhör.

Nu säger hon till Guardian att hon överväger det brittiska erbjudandet och lovar att ge ett offentligt svar inom några dagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes