Hoppa till huvudinnehåll

Thailändsk domstol förskastade åtal mot Finnwatchforskare

Andy Hall fick blommor efter att åtalet förkastades
Andy Hall fick blommor efter att åtalet förkastades Bild: EPA/NARONG SANGNAK andy hall

En thailändsk domstol har förkastat det första av de rättsprocesser som safttillverkaren Natural Fruit har startat mot Finnwatch forskare Andy Hall.

Natural Fruit har startat sammanlagt fyra processer mot Hall, som de anklagar för förtal.

Den brittiske aktivisten gjorde fältarbete för en Finnwatchrapport som publicerades i januari 2013. Rapporten talade om barnarbetskraft, tvångsarbete och kopplingar till människohandel vid Natural Fruits saftfabrik i Thailand.

Bolaget har nekat till anklagelserna, men har enligt Finnwatch aldrig gett något svar på rapporten eller bett om en rättelse.

Natural Fruit stämde Andy Hall efter att han berättat om rapporten i en intervju för tv-kanalen Al Jazeera. Enligt Hall är rättsprocesserna ett sätt att försöka tysta ner forskarna.

Den första rättsprocessen mot Hall lades ner eftersom intervjun han gav för Al Jazeera gjordes i Burma, och eftersom den thailändska åklagaren inte hade deltagit i utredningen. Natural Fruit har meddelat att man kommer att överklaga domen.

Riskerar sju års fängelse och miljonskadestånd

Sammanlagt driver Natural Fruit fyra rättsprocesser mot Hall. Följande rättegång inleds redan på torsdag, och gäller själva Finnwatchrapporten. Om Hall befinns skyldig riskerar han sju års fängelse och skadestånd på tio miljoner dollar.

Finnwatch verksamhetsledare Sonja Vartiala säger till The New York Times att organisationen är glad över att den första processen lades ner.

- Finnwatch kräver att Natural Fruit lägger ner alla rättsfall mot Andy Hall. I stället för att låta företag dra människorättsaktivister inför rätta borde Thailand åtala bolag som Natural Fruit, som kränker arbetarnas rättigheter.

Farligt att vara människorättsaktivist i Thailand

På onsdagen ordnades en demonstration utanför Thailands ambassad i Helsingfors som stöd för Andy Hall. På plats finns ett tiotal personer från människorättsorganisationer, fackförbund och S-gruppen.

- Det är viktigt att Andy Hall behandlas väl, men det finns också många andra som behandlas dåligt. Aktivister och människorättskämpar hotas, deras arbete störs och ibland förekommer också direkt våld mot aktivister. De som kämpar för mänskliga rättigheter är också de som blir kränkta, säger Päivi Mattila, generalsekreterare för Förbundet för mänskliga rättigheter.

Enligt Mattila har situationen blivit svårare för människorättsaktivister i Thailand i och med att regeringen bytts ut. Natural Fruit är ett bolag som har stort inflytande i Thailand, och därför finns det en oro för hur det ska gå för Hall.

S-gruppen försöker förbättra kontrollen

S-gruppen har som mål att produktionen av de varor som säljs i affären ska vara etisk, men Finnwatch granskning avslöjade att den egna kontrollen inte fungerade tillräckligt bra.

- Vi följer noga med situationen i Thailand och det är viktigt att värna om öppenheten. Vi har valt att samarbeta med Finnwatch och vi tycker att organisationer har rätt att föra fram problem inom produktionen, säger Lea Rankinen, chef för samhällsansvar vid S-gruppen.

Rankinen säger att S-gruppen nu har förbättrat sina rutiner för att kontrollera att allt går rätt till under produktionen. Olika enkäter visar att en stor del av kunderna vill köpa produkter som fyller både etiska och miljömässiga krav.

”Finland borde skärpa lagstiftningen”

Setas generalsekreterare Aija Salo, som är medlem av människorättsdelegationen anser att företagen borde få striktare regler för etisk produktion så att det inte bara handlar om företagens egna frivilliga insatser för att kontrollera hur produktionen sköts.

- Samhällsansvaret hos företagen får inte vara frivilligt utan borde vara lagstadgat. Det är regeringen som är ansvarig för det, säger Salo.

Läs också:
Slavarbetare pressar vår ananassaft