Hoppa till huvudinnehåll

Afasin blev början på ett nytt liv

Lina Falcken på promenad i regnet.
Lina Falcken på promenad i regnet. Lina Falcken på promenad i regnet. Bild: Outhouse Media lina falcken

Ibland kan ett felsteg få konsekvenser för resten av livet. Efter att Lina Falcken som 29-åring föll i en trappa började hennes nya liv, ett liv där hon måste lära sig tala på nytt och anpassa sina drömmar efter de gränser en hjärnskada sätter.

När Lina Falcken vaknade upp från en flera dagar lång koma kunde hon bara säga två ord, mamma och en svordom. Hon kunde inte utföra vardagliga sysslor som att duscha eller gå i butiken, och måste börja om från noll.

– Jag var som ett litet barn som måste lära sig allt på nytt, beskriver Lina.

Lina Falcken ser på fotonegativ.
Lina Falcken ser på fotonegativ. Bild: Outhouse Media lina falcken

Till följd av skadorna på hjärnan fick Lina afasi, en språklig nedsättning som gör att hon har svårt att formulera sig både i tal och i skrift. Hon kan också ha svårt att förstå komplicerade texter eller diskussioner, speciellt då hon är trött.

Årligen drabbas omkring 3500 personer i Finland av afasi, oftast till följd av stroke, men också på grund av olyckor som i Linas fall. Av de som insjuknar behöver omkring en tredjedel rehabilitering i form av talterapi.

Lina Falcken framkallar bilder i mörkrummet.
Lina Falcken framkallar bilder i mörkrummet. Bild: Outhouse Media lina falcken

För Lina har talterapin varit till stor nytta. I dag talar hon så flytande att en utomstående lyssnare inte nödvändigtvis märker afasin. Men mycket arbete återstår ännu. Eftersom Lina är ung och gjort stora framsteg har myndigheterna valt att inte
ännu sjukpensionera henne, men för att en dag eventuellt kunna ha ett jobb krävs mycket talterapi, något som inte är en självklarhet i alla kommuner.

Svårt att få talterapi

Efter olyckan flyttade Lina in hos sin mamma i Raseborg, men efter en tid måste de flytta till Kyrkslätt eftersom Raseborg inte erbjöd Lina mer talterapi. Linas mamma Peggy Falcken har otaliga mappar med korrespondens från olika myndigheter både
i Finland och Norge där olyckan skedde.

– Det talas om att det finns nordiska konventioner för patienternas välfärd och annat liknande, men det finns nog inte en jäkel som hjälper en i ett sådant här läge, säger hon.

Själv säger Lina att hon inte skulle ha haft en chans att värna om sina rättigheter utan sin mammas hjälp, på grund av afasin kan hon inte ta hand om den komplicerade byråkrati med otaliga blanketter som krävs för att få mer rehabilitering.

För att träna upp sina språkliga förmågor började Lina skriva en blogg om hur det är att leva med afasi. Det visade sig att bloggen inte enbart är Lina till hjälp, utan den blev hastigt populär och har numera tiotusentals läsare. Flera av läsarna har
själva afasi, och av kommentarerna att döma erbjuder Linas blogg både tröst och inspiration att kämpa vidare.

Alkoholen byttes mot maraton

Trots de stora framstegen Lina har gjort återstår mycket arbete innan hon ens kan drömma om att söka jobb, i dagens läge blir hon dödstrött av sysslor som hon tidigare inte ens reflekterade över att krävde tankearbete. I ett sådant läge är det många afasipatienter som drabbas av depression, alkoholism eller isolation. Också Lina sökte en tid tröst i alkoholen, men idag har hon lyckats leda in sitt liv på sundare banor och det innebär att springa långt och fort.

Framgångarna på maratonbanorna är många, men på vägen till drömjobbet och en tillvaro som liknar hennes gamla liv har hon nyss kommit över startstrecket.

Text: Nanette-Marie Forsström och Kira Schroeder / Outhouse Media

Livlina sänds fredag 31.10 kl. 20.00 med repris lördag 1.11 kl. 14.25.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle