Hoppa till huvudinnehåll

Drogen Spice används också i Finland

Man tänder en cannabiscigarett.
Designdrogen Spice kan bland annat rökas som cannabis. Man tänder en cannabiscigarett. Bild: EPA PHOTO BELGA/ETIENNE ANSOTTE/bb cannabis,tändare

Den svenska tidningen Dagens Nyheter skriver om en 22-årig man som dött i en överdos av den syntetiska drogen Spice. Enligt tullen beslagtas försändelser med ifrågavarande drog dagligen i Finland.

Enligt Hannu Sinkkonen som är chef för tullens brottsbekämpning är intresset för Spice stort också i Finland. Varje dag beslagtar tullen försändelser med Spice som köpts på nätet.

– Webbhandeln är ett problem som vi tyvärr inte kan rå på, säger Sinkkonen. Via utländska nätbutiker köper användarna drogerna och får dem hemskickade.

Drogen byter hela tiden form

Den syntetiska drogen Spice består av en blandning av örter och syntetiskt cannabis. Drogen byter hela tiden form och finns i olika versioner vilket försvårar arbetet för myndigheterna.

– Varje dag hittar vi nya former eller versioner av drogen och alla versioner är förstås inte ännu klassificerade som hälsofarliga eller narkotika, säger Sinkkonen. Vi kan beslagta endast de versioner av drogen som är klassade som hälsofarliga.

Om tullen hittar drogen Spice inleds en förundersökning i normal ordning och polisen kontaktas.

– Vi är ganska effektiva i vår granskning men det är förstås omöjligt att säga hur mycket som slinker förbi för det vet jag inte, säger Sinkkonen. Men man kan nog säga att intresset för drogen har ökat den senaste tiden.

DN: 22-åring troligtvis död av Spice

Livsfarlig drog används också på Åland

Syntetiska droger ökar i rasande takt