Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad får samservicebyrå 2015

En blanket med vilken man kan ansöka om allmänt bostadsbidrag.
Arkivbild. En blanket med vilken man kan ansöka om allmänt bostadsbidrag. Bild: Yle/Tiina Jutila bidrag,understöd (bidrag),FPA,blanketter,allmänna bostadsbidrag,bidragsfusk

TE-byrån, FPA, magistraten kan ha kvar sin verksamhet i Kristinestad tack vare att staden gick in för att skapa en samservicebyrå för dessa.

- Det betyder väldigt mycket. Vi bevarar servicen. De statliga myndigheterna drar in på sina serviceställen. Många av kunderna vill gärna gå och prata med någon. Alla de här var hotade att försvinna från Kristinestad, säger Angelique Irjala, vd för Kristinestads Näringslivscentral.

Den riksomfattande telefontjänsten Jobblinjen sysselsätter 13-15 personer i Kristinestad. Också de arbetsplatserna riskerade att försvinna om inte Kristinestad hade beslutit att inrätta en samservicebyrå.

- Jobblinjen ska finnas i samma utrymmen som en TE-byrå, så om TE byrån hade försvunnit från Kristinestad skulle de här arbetsplatserna också ha försvunnit på sikt. Det ville vi verkligen se till att inte händer.

Den nya samservicebyrån öppnar 1.1 2015 och kommer att finnas på Sjögatan 47. TE-byrån, magistraten och FPA kommer att han en gemensam sekreterare.

Det är också meningen att Jobbcenter ska flytta in i samma utrymmen småningom. Deras verksamhet hör mycket ihop med TE-byråns, så det är naturligt att de finns inom samma väggar.

- Där är det att hitta dem som behöver komma ut i arbetslivet och fånga upp dem. Där är det en väldigt bra synergieffekt. Fysiskt för mig som kund betyder det att jag kan komma dit och boka tid ifall ingen är på plats. De kommer inte att hålla öppet fem dagar i veckan utan mycket går genom tidsbokning som i dag. Men då har man möjlighet att boka tid via sekreteraren och det betyder att man inte bara möts av en stängd dörr och en telefonnummer, utan det är mycket bättre då mn också får lite service, säger Irjala.

Läs också