Hoppa till huvudinnehåll

Lärarfacket: "Pisa kan vara väckarklocka"

Tavelsvamp.
Tavelsvamp. Bild: Yle/Marie Söderman tavelsvamp

Pisaundersökningar i skolor kan fungera som väckarklocka, säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbund FSL. Holmlund anser att uppståndelsen över Pisaundersökningarna är överdimensionerad men att undersökningarna har fört med sig också goda saker.

- Uppgifterna om sämre läsförmåga på finlandssvenskt håll ledde till exempel till en rörelse där man strävar efter att stärka läsningens ställning. Jag är imponerad över det engagemang som lärarna, föräldrarna och eleverna har visat.

Holmlund är också glad över att Pisaundersökningarna visat att eleverna trivs rätt väl i de svenska skolorna.

- Men energin och engagemanget sätts på prov då resurserna ständigt krymps. Permitteringar, vikarieförbud, för stora undervisningsgrupper och hot om ytterligare nedskärningar anstränger hela skolsamfundets krafter. Jag känner oro för utbildningens och undervisningens ställning överlag.

Pisa är OECD:s internationella studie som undersöker elevers kunskaper i och attityder till matematik, naturvetenskap, läsning och problemlösning samt andra faktorer som påverkar skolvardagen. Nästa Pisaundersökning görs år 2015.

Läs också:
Finlandssvenska elever kan visst räkna
Pisa: Finländska elever bäst i Europa på problemlösning

Läs också