Hoppa till huvudinnehåll

Mexiko på väg att bli en bananrepublik

Bild: EPA drogkarteller mexiko

I drygt en månad har 43 lärarstudenter varit spårlöst försvunna. Korrupta poliser och politiker har häktats men ingen vet fortfarande någonting. Enligt en svensk journalist är Mexiko på väg mot att bli en bananrepublik.

Den tidigare presidenten Felipe Calderón startade ett krig mot knarkkartellerna år 2006. Calderón gjorde det stora misstaget att han allierade sig med fienden, säger den svenske journalisten och författaren Magnus Linton.

- Situationen i Mexiko är urspårad. Stora delar av samhället har totalt tappat respekten för de statliga myndigheterna. Då Calderón gick till krig mot knarkmaffian gjorde han det genom att alliera sig med delar av maffian. Det gjorde att stora delar av militären, polisen och även politiker fick väldigt mycket blod och smuts på händerna, säger Linton.

Under de senaste sex åren har den mexikanska regeringen fört ett blodigt krig mot landets knarkmaffia.

Den sittande presidenten Enrique Peña Nieto var trött på knarkkriget och gick till val för två år sedan med syftet att förskjuta fokuset bort från knarket till Mexikos framgångar. Peña Nieto lyckades inte med sitt projekt och knarkkriget går på som förr.

- Problemet är att Enrique Peña Nieto har gått från att göra väldigt mycket till att inte göra någonting alls, säger Magnus Linton.

Studenterna är knarkkrigets martyrer

Det pågående kriget mellan regeringen och knarkmaffian skördar liv nästan varje dag. På sex år har omkring 70 000 människor dödats och över 20 000 har försvunnit.

Varför reagerar man så starkt på att 43 studerande försvinner?

- Som en kollega till mig sade så har det funnits en bild av att många har på ett eller annat sätt tagit en liten muta eller på något annat sätt ingått i knarkmaffians inflytelsesfär. Och just i det här fallet med lärarstudenterna så är det ju väldigt uppenbart att det är fullständigt oskyldiga människor som har drabbats.

"Att häkta poliser är en ögonblicksinsats"

En borgmästare i delstaten Guerrero, där över 40 studerande försvann, har häktats och misstänks ha orkestrerat hela försvinnandet. Borgmästaren tros ha gett order åt den lokala polisen att avbryta studenternas demonstration för att på så sätt hindra den ifrån att störa en tillställning som hans fru ordnade.

Över 30 poliser är häktade som misstänkta för att ha överlåtit de studerande åt en knarkkartell. Håller man verkligen på att städa upp inom polisväsende?

- Jag tror att det som nu sker i fråga om de här försvunna studenterna är att man försöker få allt att se bra ut genom att gripa ett antal poliser. Man hävdar att man ska driva de här fallen och tvätta ut all korruption från polisväsende. Det kanske man gör men det här är en ögonblicksinsats. Om några månader är de personer som nu tillsatts lika smutsiga som de som nu har fängslats, tyvärr.

Ny guvernör lovar hitta studenterna vid liv

Många fingrar har pekats mot lokalledningen i delstaten Guerrero där över 40 studerande försvann. Folk är arga och har demonstrerat i massor för att delstatsregeringen ska avgå. I Fredags hörsammades demonstranternas krav och den sittande guvernören avgick. Två dagar senare utnämndes Rogelio Ortega Martinez till posten.

- Vi kommer att fortsätta jobba ihärdigt för att hitta de försvunna 43 ungdomarna vid liv, lovade den nye guvernören i ett tal.

Magnus Linton är inte förvånad över att den lokala ledningen utpekas som skyldig till försvinnandena. De som är enklast att köpa för maffian är politiker, poliser och andra som jobbar på en lägre lokal nivå, säger Linton.

Kan Mexikos ledning gå ut som vinnare ur knarkkriget och fortfarande ha rent mjöl i påsen?

- Det som de mexikanska kartellerna håller på med i dag är inte ett långsiktigt projekt. Man vinner inte sådana här krig även om man har enorma resurser. I Colombia gick maffian från att använda vapen till att använda mera fredliga och politiska vägar. Man skapade sina egna politiska partier och tillsatte sina egna borgmästare. Då kan man ju fråga sig om det här är en bättre eller en sämre ordning än den man hade tidigare, funderar Linton.

Så länge skurken har fyrken kan Mexiko inte bli rent

Det krävs globala insatser för att Mexiko inte ska gå samma öde till mötes som Colombia, menar Linton.

- Globalt måste fattigdomen bekämpas väldigt radikalt. Det är pengar, pengar och pengar som driver det här – inget annat. För att minska incitamentet måste man bekämpa fattigdomen på ett framgångsrikt sätt i länder som Mexiko.

För det andra måste man minska efterfrågan på illegala droger, fortsätter Linton.

- Det kan göras genom att människorna i den rika världen, som är de största narkotikakonsumenterna, lär sig att säga nej till droger eller så minskar man efterfrågan genom att göra vissa preparat lagliga och i första hand då cannabis.

Som en tredje sak tar Linton upp vapenimporten från USA till Mexiko.

- Uppskattningsvis 90 procent av alla vapen som används i drogkriget i Mexiko kommer från USA. USA borde se över sina liberala vapenlagar.

Under det senaste decenniet har de mexikanska kartellerna tjänat omkring 250 miljarder euro på knarkhandeln. Att det rör sig så här stora pengar i knarket är den största stötestenen av dem alla, menar Linton.

- Den stora frågan för framtiden är korruptionspotentialen. Mexiko måste på något sätt tvätta sina institutioner på ett sätt som är trovärdigt. Det här är nästan omöjligt så länge det finns så enormt mycket ekonomiska resurser hos de kriminella.